Ερώτηση για την παραχώρηση χρήσης των κτιρίων των Ειρηνοδικείων Αμφίκλειας και Ελάτειας

Ερώτηση για την παραχώρηση χρήσης των κτιρίων των Ειρηνοδικείων Αμφίκλειας και Ελάτειας

Ερώτηση

προς το Υπουργείο Οικονομικών

και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Αθήνα, 11.04.2016

Θέμα: Ερώτηση για παραχώρηση χρήσης των κτιρίων των Ειρηνοδικείων Αμφίκλειας και Ελάτειας.

Μετά την κατάργηση των Ειρηνοδικείων σε πολλές περιοχές της χώρας, αρκετά κτίρια παραμένουν ανενεργά και αναξιοποίητα.

Ειδικότερα, στην περίπτωση του Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας, μετά την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Αμφίκλειας και του Ειρηνοδικείου Ελάτειας, υφίστανται δύο κτίρια τα οποία θα μπορούσαν να στεγάσουν υπηρεσίες του Δήμου.

Σημειώνεται ότι σε επιστολή του Δημάρχου Αμφίκλειας-Ελάτειας (βλέπετε συνημμένο 1) τονίζεται ότι το Ειρηνοδικείο Ελάτειας είχε παραχωρηθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από το πρώην Δήμο Ελάτειας για τις ανάγκες στέγασης του Ειρηνοδικείου.

Εφόσον, λοιπόν, υλοποιηθεί το αίτημα του Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας θα μπορέσει ο Δήμος να στεγάσει υπηρεσίες του στα δύο αυτά κτίρια, και πιο συγκεκριμένα θα μπορέσει να στεγάσει στο Ειρηνοδικείο Αμφίκλειας το Αστυνομικό Τμήμα Αμφίκλειας.

Υπενθυμίζεται ότι σε αντίστοιχη ερώτηση (υπ’ αριθμό 1073/09.11.2016) που κατέθεσα για την παραχώρηση στο Δήμο Μακρακώμης των Ειρηνοδικείων Μακρακώμης και Σπερχειάδας οι απαντήσεις που έλαβα (βλέπετε συνημμένο 2, συνημμένο 3) από το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία συγκέντρωσης στοιχείων προκειμένου να καταγραφούν ως δημόσια κτήματα για να είναι δυνατή στη συνέχεια η παραχώρησή τους.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθενται τα αρμόδια Υπουργεία να ικανοποιήσουν το εύλογο αίτημα του Δήμου και να προβούν στην παραχώρηση χρήσης των κτιρίων των Ειρηνοδικείων Αμφίκλειας και Ελάτειας;
  1. Ποια είναι η εξέλιξη στό ζήτημα της παραχώρησης των Ειρηνοδικείων Μακρακώμης και Σπερχειάδας στο Δήμο Μακρακώμης;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Χρήστος Σταϊκούρας