Ερώτηση σχετικά με την κατάθεση Συμπληρωματικού Μνημονίου

Ερώτηση σχετικά με την κατάθεση Συμπληρωματικού Μνημονίου

Βασικό προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης του 3ου Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής (3ο Μνημόνιο) αποτέλεσε η συμφωνία σε ένα συμπληρωματικό Μνημόνιο (supplemental MoU).

Αυτό επιβεβαιώνεται από τις επίσημες ανακοινώσεις των συνεδριάσεων του Eurogroup, της 9ης Μαϊου και της 24ης Μαϊου 2016.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με το τελευταίο Eurogroup, “…following the full implementation of all prior actions and subject to the completion of national procedures, the ESM governing bodies are expected to endorse the supplemental MoU and approve the disbursement of the second tranche of the ESM programme”.

Κείμενο που φαίνεται να αποτελεί το συμπληρωματικό Μνημόνιο έχει διαρρεύσει στον τύπο, χωρίς το επίσημο έγγραφο να έχει δημοσιοποιηθεί από την Κυβέρνηση και προφανώς χωρίς να έχει υπάρξει σχετική ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων.

Σύμφωνα με το κείμενο που έχει διαρρεύσει, σε σχέση με το 3ο Μνημόνιο που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων τον Αύγουστο του 2015, έχουν προστεθεί νέα δημοσιονομικά μέτρα ανεβάζοντας το συνολικό λογαριασμό στα 9 δισ. ευρώ μέχρι το 2018 και έχουν αναληφθεί πρόσθετες δεσμεύσεις, σε πολλά πεδία πολιτικής.

Κατόπιν αυτών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

ο κ. Υπουργός:

Ποιό είναι το συμπληρωματικό Μνημόνιο που συμφώνησε και υπέγραψε η Κυβέρνηση, βάσει του οποίου ολοκληρώθηκε η 1ου αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου;

Να κατατεθεί, το συντομότερο δυνατόν, το επίσημο έγγραφο στη Βουλή των Ελλήνων.

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Χρήστος Σταϊκούρας