Ερώτηση σχετικά με το Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)...

Ερώτηση σχετικά με το Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και την επίδραση του στην Ελληνική οικονομία.

Ερώτηση

προς το Υπουργείο Οικονομικών

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016

Θέμα: Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και επίδραση στην Ελληνική οικονομία.

Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η απόσυρση των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) και η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ απομακρύνονται χρονικά, αφού η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης εκκρεμεί από το Νοεμβρίου του 2015.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ, για πρώτη φορά στην ιστορία της, αποφάσισε, τον Ιανουάριο του 2015, να ενεργοποιήσει ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, το οποίο θα διαρκούσε έως το Σεπτέμβριο του 2016, διοχετεύοντας μηνιαία ρευστότητα, ύψους 60 δισ. ευρώ, στις οικονομίες της Ευρωζώνης, μέσω αγοράς κρατικών ομολόγων από τις Κεντρικές Τράπεζες των χωρών, αναλογικά με τη συμμετοχή τους στην ΕΚΤ.

Ενώ, εν συνεχεία, με νέα απόφαση της ΕΚΤ, το πρόγραμμα πήρε παράταση έως το Μάρτιο του 2017 και το μηνιαίο όριο αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ αυξήθηκε κατά 20 δισ. ευρώ (στα 80 δισ. ευρώ), περιλαμβάνοντας για πρώτη φορά και εταιρικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας.

Δυστυχώς, η Ελληνική οικονομία, η οποία κατεξοχήν πλήττεται από τις συνέπειες αποπληθωρισμού και ύφεσης, είναι αυτή η οποία ακόμη δεν έχει ωφεληθεί από την ποσοτική χαλάρωση αλλά και από την εξαιρετικά διευκολυντική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ (μείωση επιτοκίων σε αρνητικά επίπεδα), που επενεργούν προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών χρηματοδότησης.

Ενώ, επιπρόσθετα, από τον Φεβρουάριο του 2015, η ΕΚΤ έχει σταματήσει να δέχεται, ως ενέχυρα από τις Ελληνικές τράπεζες, ομόλογα χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης για άντληση ρευστότητας, οι οποίες έκτοτε προσφεύγουν στον ακριβό δανεισμό από τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας (ELA).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, οι Ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν δυνητικά να «μεταφέρουν» ρευστότητα ύψους περίπου 25 δισ. ευρώ από τον ELA απευθείας στους μηχανισμούς της ΕΚΤ, με αποτέλεσμα τη μετακύλιση της εξοικονόμησης κόστους άντλησης ρευστότητας των τραπεζών στα επιτόκια δανεισμού στην πραγματική οικονομία.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

ο κ. Υπουργός:

  1. Πότε εκτιμάτε ότι θα αρθούν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί και τι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες έχετε αναλάβει ή προτίθεστε να αναλάβετε προς αυτή την κατεύθυνση;
  2. Πότε εκτιμάτε ότι θα γίνουν ξανά αποδεκτά από την ΕΚΤ ως ενέχυρο για άντληση ρευστότητας ομόλογα που κατέχουν οι τράπεζες; Τι πρωτοβουλίες έχετε αναλάβει ή προτίθεστε να αναλάβετε προς αυτή την κατεύθυνση;
  3. Έχετε αποτιμήσει τις επιπτώσεις του αποκλεισμού της χώρας από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και τις άλλες διευκολυντικές παρεμβάσεις της ΕΚΤ από τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα; Παρακαλώ, να χορηγηθούν αναλυτικά στοιχεία.

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 Χρήστος Σταϊκούρας