Δελτίο Τύπου σχετικά με επιστολή για τη λειτουργία Σχολής Θετικών Επιστημών του...

Δελτίο Τύπου σχετικά με επιστολή για τη λειτουργία Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την ίδρυση Παραρτήματος Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης στη Λαμία –

PANEPISTIMIO-THESSALIASΤις τελευταίες ημέρες, μετά την απάντηση της Αν. Υπουργού Οικονομικών κ. Ν. Βαλαβάνη σε ερώτησή μου σχετικά με την οριστική μεταβίβαση της έκτασης των 106 στρεμμάτων (ΠΑΒΥΠ) στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον Δήμο Λαμιέων (ως ενδιάμεσο στάδιο για την δημιουργία υποδομών Έρευνας και Καινοτομίας), που έγινε σύμφωνα με την προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία, την Δευτέρα 8.6.2015, έχουν προκληθεί συζητήσεις και ανησυχία γύρω από την πορεία της Σχολής στη Λαμία.
Επειδή η ασάφεια και η αβεβαιότητα που προκλήθηκαν από το περιεχόμενο της τοποθέτησης της κ. Βαλαβάνη μόνο βλάβη προκαλούν στη λειτουργία της Σχολής, την μεθεπόμενη ημέρα, Τετάρτη 10.6.2015, ζήτησα συνάντηση με τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και ταυτοχρόνως του απέστειλα επιστολή, την οποία και δημοσιοποιώ/επισυνάπτω.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2015

 Προς: Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

           κ. Αριστείδη Μπαλτά

           Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας

           κ. Κώστα Φωτάκη

Θέμα: Λειτουργία Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Ίδρυση Παραρτήματος Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης

 Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ,

Η παρούσα επιστολή έρχεται σε συνέχεια της υποβολής προφορικού αιτήματος για συνάντηση μαζί σας.

Στόχος να συζητήσω μαζί σας το θέμα της συνέχισης της δημιουργίας των προϋποθέσεων για την ποιοτική και αποτελεσματική συμμετοχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στους εθνικούς χάρτες της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, της Έρευνας και της Καινοτομίας.

Γνωρίζετε ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, και μόνο αυτή, έχει ελάχιστη έως μηδενική συμμετοχή σ’ αυτή την αρχιτεκτονική.

Γνωρίζετε επίσης ότι το γεγονός αυτό στερεί την περιοχή από παράγοντες – κλειδιά για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, της απασχόλησης και την κοινωνικής συνοχής, ενώ τροφοδοτεί την ανισορροπία μεταξύ των περιφερειών της χώρας.

Από το 2013 άρχισε στη Λαμία, έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, σε αντικατάσταση του καταργηθέντος Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας η συγκρότηση και λειτουργία της Σχολής Θετικών Επιστημών στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με δύο τμήματα, αυτά της «Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική» και της «Πληροφορικής». Ενώ, από τις αρχές του τρέχοντος έτους, λειτουργεί και Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών, με γνωστικό αντικείμενο «Πληροφορική και Υπολογιστική Βιοϊατρική».

Παράλληλα, το 2014, ιδρύθηκαν δομές Έρευνας και Καινοτομίας.

Τέλος είχε σχεδόν ολοκληρωθεί η διασφάλιση κατάλληλου τεμαχίου γης 106 στρεμμάτων για την έναρξη δημιουργίας νέων σύγχρονων κτιριακών υποδομών.

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ,

Διαπιστώνοντας καθυστέρηση στην οριστική μεταβίβαση της σχετικής έκτασης, αφού τα προαπαιτούμενα είχαν ήδη καλυφθεί, υπέβαλα Κοινοβουλευτική Επίκαιρη Ερώτηση, η οποία συζητήθηκε την Δευτέρα, 8.6.2015.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών κ. Βαλαβάνη, στην τοποθέτησή της, μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής:

«Κύριε Συνάδελφε, πραγματικά αισθάνομαι πολύ άβολα απαντώντας σας γιατί αισθάνομαι, απ’ όσο έψαξα το ζήτημα, ότι θα έπρεπε να είχατε απευθύνει αυτή την ερώτηση στο Υπουργείο Παιδείας πριν από το Υπουργείο Οικονομικών.»

Και συνεχίζει: «Ένα κομμάτι από την έκταση προορίζεται για τη δημιουργία ερευνητικού κέντρου από το Δήμο Λαμίας. Η απόφαση πάρθηκε με το ν. 4310/2014 με το άρθρο 13α. Μαθαίνω ότι σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες αυτό το άρθρο καταργείται…»

Ενώ σε ότι αφορά τη Σχολή Θετικών Επιστημών ανέφερε: «Η Σχολή Θετικών Επιστημών στη Λαμία είναι μια σχολή χωρίς τα κλασσικά αντικείμενα μιας Σχολής Θετικών Επιστημών, με δυο σχολές Πληροφορικής και Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, αποκομμένες από το υπόλοιπο σώμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συγγενείς μεταξύ τους. Υπάρχει σημαντικό πρόβλημα σε σχέση με το ότι δεν υπάρχει στρατηγική μελέτη για την ανάπτυξή τους. Δηλαδή, τελειώνει ο δεύτερος χρόνος από την ίδρυση της συγκεκριμένης Σχολής και δεν υπάρχει καθόλου προσωπικό -έρχονται από το Βόλο και από τη Λάρισα για να κάνουν τα μαθήματα- και θα υπάρξει πολύ σοβαρό πρόβλημα του χρόνου που είναι πάρα πολλά τα μαθήματα σε σχέση με τα πρώτα δύο χρόνια. Απ’ ότι έμαθα από το Όργανο Διοίκησης του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, υπάρχει ένα μέλος ΔΕΠ, κανένας καθηγητής και είναι όλοι μεταφερόμενοι και με ρώτησαν με δέος τι θα γίνει του χρόνου. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας απ’ ότι μου λένε -γιατί μου έκανε εντύπωση και πήρα και τηλέφωνα, επειδή πραγματικά βρέθηκα σε δύσκολη θέση και μίλησα με μέλη του πρυτανικού συμβουλίου- είναι ήδη σε τέσσερις νομούς και πόλεις και θεωρούν εξαιρετικά αμφίβολο ότι μπορεί να υποστηρίξει στρατηγικά αυτά τα δύο τμήματα. Οι λειτουργικές πιστώσεις είναι ελάχιστες αυτά τα δύο χρόνια και δεν επαρκούσαν ούτε τα προηγούμενα χρόνια. Στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Παιδείας υπάρχει ενταγμένο έργο εδώ και μια δεκαετία για δημιουργία κτιριακών εγκαταστάσεων σε αυτόν το χώρο για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας από το 2005 μέχρι το 2008 με δύο εκατομμύρια, τα οποία δεν απορροφήθηκαν, και από το 2009 μέχρι το 2014 με ενάμισι εκατομμύριο, που είχε επίσης μηδέν απορρόφηση. Και είναι αμφίβολο το αν θα υπάρξει επανένταξη για το 2015.»

Και καταλήγει: «Μετά από όλα αυτά θα σας έλεγα ότι πριν καταλήξουμε για το πότε μπορεί να ολοκληρωθεί η παράδοση του χώρου, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Παιδείας.»

Στην παρούσα επιστολή, δεν θα σχολιάσω την εγκυρότητα των στοιχείων και την μεροληψία των επιχειρημάτων με τα οποία εφοδιάστηκε η κ Υπουργός.

Όμως, Κύριε Υπουργέ και Κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ,

από την ανωτέρω τοποθέτηση, προκλήθηκε σοβαρός προβληματισμός, στην ευρύτερη περιοχή για τις προθέσεις της Κυβέρνησης σχετικά με την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, την Έρευνα και την Καινοτομία στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ειδικότερα στην έδρα της τη Λαμία.

Θέλω να γνωρίζετε ότι οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της περιοχής στηρίζουν καθολικά και σθεναρά τη στρατηγική συμμετοχής, σταδιακά και ισότιμα με τις έδρες των άλλων Περιφερειών, στον εθνικό χάρτη της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, της Έρευνας και της Καινοτομίας αφού γνωρίζουν τη δυνητική θετική συμβολή της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας στην ολιστική και βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής αλλά και της χώρας.

Είναι δεδομένο ότι οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της περιοχής, δεν αποδέχονται  την διαιώνιση της δυσμενούς μεταχείρισης.

Ελπίζω ότι σε σύντομο χρόνο θα προσδιορίσετε την συνάντηση που έχω ζητήσει για να συζητήσουμε την προώθηση αυτού του σημαντικού εγχειρήματος που ήδη έχει κάνει με επιτυχία τα πρώτα του βήματα.

Με εκτίμηση,

Χρήστος Σταϊκούρας