Μήνυμα Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα στα εγκαίνια της 16ης Έκθεσης Ψωμιού...

Μήνυμα Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα στα εγκαίνια της 16ης Έκθεσης Ψωμιού και Αρτοσυσκευασμάτων του Λαογραφικού Σύλλογος Αμφίκλειας «Η Δαδιώτικη Εστία»

“Θέλω να ευχαριστήσω το Λαογραφικό Σύλλογο Αμφίκλειας «Η Δαδιώτικη Εστία» για την πρόσκληση που μου απηύθυνε να παραστώ και να εγκαινιάσω την Έκθεση Ψωμιού και Αρτοσυσκευασμάτων.

Μια Έκθεση, που τονίζει την έντονη, πολυδιάστατη, δράση που έχει αναπτύξει τόσο ο Σύλλογος, όσο και η πόλη της Αμφίκλειας.

Που τιμά ένα προϊόν, το οποίο είναι αναπόσπαστο κομμάτι στη διατροφή του ανθρώπου.

Η έννοια του ψωμιού χρονολογείται από τα πρώτα χρόνια ύπαρξης του ατόμου, όταν, δημιουργώντας τα πρώτα εργαλεία, καλλιέργησε τη γη και αξιοποίησε τους καρπούς της.

Κατά το παρελθόν, αποτέλεσε διατροφικό αγαθό, όταν δεν υπήρχε η αφθονία αγαθών που υφίστανται επί των ημερών μας.

Διαχρονικά όμως, το ψωμί καθιερώθηκε ως βασικό προϊόν στη διατροφή των ανθρώπων, ανεξαρτήτως εισοδήματος και κοινωνικής ομάδας.

Παράλληλα, έχει μεγάλη σημειολογική σημασία, μιας και αποτέλεσε λαϊκό αίτημα σε διάφορες φάσεις της ιστορίας μας.

Στις μέρες μας, το ψωμί δεν αποτελεί ένα απλό διατροφικό συμπλήρωμα, αλλά είναι η βάση από την οποία προέρχονται μια σειρά από παράγωγα.

Η βιομηχανία του ψωμιού είναι εξελισσόμενη και με αυξητική τάση.

Η στήριξη και η ενεργή συμμετοχή όλων μας, σε όλους τους κρίκους στη παραγωγική διαδικασία του ψωμιού, από το γεωργό μέχρι τον αρτοπαρασκευαστή και το φούρναρη του χωριού, είναι αναγκαία.

Η Αμφίκλεια και ο πολιτιστικός σύλλογος «Η Δαδιώτικη Εστία» αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα”.