Παρέμβαση στο enikos.gr – “Η τροποποίηση συγκεκριμένων πολιτικών είναι εφικτή”

Παρέμβαση στο enikos.gr – “Η τροποποίηση συγκεκριμένων πολιτικών είναι εφικτή”

Η Νέα Δημοκρατία, από την πρώτη στιγμή, υπογράμμισε τη λανθασμένη κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής και την εσφαλμένη εφαρμογή της.

Κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Υποστήριξε και υποστηρίζει πως απαιτείται:

  • Η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, τις οποίες η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν υλοποίησε.
  • Η υιοθέτηση δράσεων για την ανάσχεση της ύφεσης, την αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας και τον περιορισμό της ανεργίας.
  • Η επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής, κυρίως, μέσω της περιστολής της δημόσιας σπατάλης και της μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος, τροποποιώντας, συνάμα, συγκεκριμένες πολιτικές που έχουν αποδειχθεί οικονομικά αναποτελεσματικές και κοινωνικά άδικες, και οι οποίες θα πρέπει διαρκώς να επαναξιολογούνται με μεθοδολογίες κόστους-οφέλους ή κόστους-αποτελεσματικότητας.

Και η τροποποίηση αυτών των συγκεκριμένων πολιτικών είναι εφικτή καθώς:

1ον. Το ίδιο το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής της χώρας αναφέρει πως «[…] θα διαβουλευτούμε με την ΕΕ, την ΕΚΤ και του ΔΝΤ σε περίπτωση σημαντικά βαθύτερης ύφεσης από την αναμενόμενη για να αξιολογήσουμε αν η πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να επεκταθεί πέρα από το 2014 […]». Συνεπώς υπάρχουν περιθώρια επέκτασης της χρονικής διάρκειας δημοσιονομικής προσαρμογής, αρκεί να υπάρχει αξιοπιστία της χώρας.

2ον. Πρόσφατα ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ κ. Olivier Blanchard έγραψε σε άρθρο του για την Ελλάδα ότι «[…] σε όλα τα προγράμματα συμβαίνουν απρόβλεπτα πράγματα, και το πρόγραμμα αναμφίβολα θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί στην πορεία του […]». Το συμπέρασμα αυτής της αναφοράς είναι σαφές.

3ον. Ο στόχος για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,1% του ΑΕΠ για εφέτος μετατέθηκε για το 2013. Έτσι εφέτος, παρά τη λήψη των νέων μέτρων του εφαρμοστικού νόμου, εκτιμάται ότι θα έχουμε πρωτογενές έλλειμμα 0,2% του ΑΕΠ. Οι στόχοι συνεπώς, σε συμφωνία με τους εταίρους μας, τροποποιήθηκαν.

4ον. Κατά την πρόσφατη διαμόρφωση του Προγράμματος έγινε, για πρώτη φορά, διαπραγμάτευση, κυρίως με την επιμονή του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, του κ. Σαμαρά. Σε άλλα θέματα η χώρα τα κατάφερε, όπως π.χ. στην ματαίωση αύξησης στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων κατά 25% αναδρομικά από τον εφετινό Ιανουάριο, στη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, στη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων. Βέβαια σε άλλα δεν τα κατάφερε, αλλά πέτυχε αρκετά.

5ον. Σε πρόσφατη τοποθέτησή του ο Εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Τρόικα, αναφορικά με το θέμα των τροποποιήσεων του Προγράμματος, δήλωσε ότι η Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές είναι εύλογο να επιθυμεί να κάνει κάποιες αλλαγές στην οικονομική πολιτική, οι οποίες βέβαια θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένες με τους στόχους και το βασικό πλαίσιο της συμφωνίας.

http://www.enikos.gr/politics/31575,Na_allaxoyme_th_la8os_syntagh.html