Ερώτηση σχετικά με την κατάργηση της Λιμενικής Αρχής Γλύφας στο Ν. Φθιώτιδας

Ερώτηση σχετικά με την κατάργηση της Λιμενικής Αρχής Γλύφας στο Ν. Φθιώτιδας

Σύμφωνα με πληροφορίες, με πρόσφατη υπηρεσιακή εισηγητική έκθεση του Λιμενικού Σώματος δρομολογείται, εν μέσω άλλων παρεμβάσεων, η κατάργηση της Λιμενικής Αρχής Γλύφας και η αντικατάστασή της με Λιμενικό Φυλάκιο, το οποίο θα υπάγεται στο Λιμεναρχείο Στυλίδας και θα λειτουργεί τους θερινούς μήνες με αντίστοιχη εποχιακή επάνδρωσή του.

Πέραν των ήδη γνωστών στο Υπουργείο ιδιαιτεροτήτων της περιοχής που η εν λόγω Λιμενική Αρχή εξυπηρετεί (π.χ. τουρισμός–πορθμείο, περιβάλλον, αλιεία–ιχθυοκαλλιέργεια, μοναδική δημόσια υπηρεσία στην περιοχή κ.ά.) επισημαίνονται, επιπρόσθετα, και οι εξής παράμετροι οι οποίοι καθιστούν σκόπιμη επεναξέτασης την δρομολογημένη, όπως φαίνεται, κατάργηση της Λιμενικής Αρχής Γλύφας:

  1. Επίκειται η ολοκλήρωση–αποπεράτωση δημοσίων έργων υποδομής και υποστήριξης της πορθμειακής ζεύξης (όπως π.χ. η τοπική οδός σύνδεσης της Γλύφας με τον κόμβο του οδικού άξονα ΠΑΘΕ στην Πελασγία και ο επιβατικός λιμένας ενιαίας προβλήτας Γλύφας).
  2. Η εξοικονόμηση πόρων θα αντισταθμιστεί πλήρως και πολλαπλάσια από τις αυξημένες λειτουργικές δαπάνες (καύσιμα, ανταλλακτικά, όχημα, σκάφος) που θα προκύψουν από την καθημερινή μετακίνηση, λόγω φόρτου εργασίας τους θερινούς μήνες, προσωπικού και μέσων από και προς την Λιμενική Αρχή υπαγωγής (Στυλίδα).

Κατόπιν τούτων,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

ο κ. Υπουργός:

1. Υπάρχει ανάλυση κόστους–οφέλους για την εν λόγω πρωτοβουλία;

2. Τι προβλέπεται από την σχετική υπηρεσιακή εισηγητική έκθεση του Λιμενικού Σώματος για αντίστοιχες Λιμενικές Αρχές όμορων Νομών; Πόσες διατηρούνται και ποιες καταργούνται;