Δελτίο Τύπου σχετικά με επιστολή προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την...

Δελτίο Τύπου σχετικά με επιστολή προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την προσωρινή διάθεση μιας στρατιωτικής γέφυρας τύπου Belley

Ο Βουλευτής Ν. Φθιώτιδας-ΝΔ και Αναπλ. Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας-ΝΔ κ. Χρήστος Σταϊκούρας, απέστειλε στις 13/3/2012 επιστολή προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και συγκεκριμένα προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Δημήτριο Αβραμόπουλο, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Ιωάννη Ραγκούση, τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Κώστα Σπηλιώπουλο, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό κ. Μιχαήλ Κωσταράκο, τον Αρχηγό ΓΕΣ και τον Αντιστρατηγό κ. Κωνσταντίνο Ζιάζια, αναφορικά με την προσωρινή διάθεση μιας στρατιωτικής γέφυρας τύπου Belley.

Η επιστολή αναφέρει τα κάτωθι:

«Στον οικισμό Παλιούρι της Τοπικής Κοινότητας Καστρίου του Δήμου Μακρακώμης στο Ν. Φθιώτιδος υπάρχει μια πεπαλαιωμένη μεταλλική γέφυρα (περίπου από τις αρχές του 1900), η οποία συνδέει τις δύο όχθες του Σπερχειού ποταμού. Η εν λόγω γέφυρα εξυπηρετεί τους κατοίκους των πέριξ τοπικών κοινοτήτων στις καθημερινές τους διελεύσεις και στην πρόσβασή τους σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Μετά τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις και τα επακόλουθα πλημμυρικά φαινόμενα (αρχές Φεβρουαρίου 2012), η στάθμη του Σπερχειού ποταμού υπερέβη το ύψος της γέφυρας με αποτέλεσμα την εκ βάθρων μετακίνησή της. Σχετική αναφορά στο πρόβλημα υπάρχει και σε επιστολή του Δημάρχου Μακρακώμης προς το Υπουργείο σας (Αρ. Πρωτ. 3121/1256).

Κατόπιν αυτοψίας αρμοδίων υπαλλήλων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (Αρ. Πρωτ. 16607/1476), η γέφυρα κρίθηκε επικίνδυνη και ακατάλληλη προς κυκλοφορία όχι μόνο οχημάτων αλλά και πεζών.

Ωστόσο, οι κάτοικοι μη έχοντας άλλο τρόπο διέλευσης προς την απέναντι όχθη του ποταμού αναγκάζονται να τη χρησιμοποιούν προκειμένου να μεταβούν στις αγροτικές εργασίες τους.

Στο πλαίσιο του διαχρονικά ενεργού κοινωνικού ρόλου που επιτελούν οι Ένοπλες Δυνάμεις, αιτούμαι προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας την προσωρινή διάθεση μιας στρατιωτικής γέφυρας τύπου Belley (65 μέτρων περίπου), όπως είχε γίνει και σε άλλο σημείο του Σπερχειού ποταμού (η γέφυρα επιστράφηκε μετά την κατασκευή αντίστοιχης από την Πολιτεία), προκειμένου να δοθεί μια προσωρινή λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής».