Ερώτηση σχετικά με την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος για το έτος...

Ερώτηση σχετικά με την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος για το έτος 2011 στους πληγέντες παραγωγούς του Ν. Φθιώτιδας

Σε συνέχεια της υπ’αριθμ. 22405/7-9-2011 Ερώτησης που είχα καταθέσει προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, επανέρχομαι εκ νέου στο ζήτημα της καταβολής της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος στους παραγωγούς του Νομού Φθιώτιδας που επλήγησαν λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών τον Μάιο του 2011.

Σύμφωνα με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λαμίας (ΕΑΣ), οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στο Νομό Φθιώτιδας την περίοδο της σποράς του βαμβακιού τον Μάιο του 2011 (το ποσοστό της βροχής ανήλθε στα 75 εκατοστά, ενώ ο μέσος όρος (Μ.Ο) είναι στα 15 εκατοστά, δηλαδή πέντε (5) φορές πάνω από το φυσιολογικό) είχαν ως συνέπεια:

  • να πλημμυρίσουν πολλά αγροτεμάχια,
  • η σπορά να πραγματοποιηθεί όψιμα (7-10/6/2011). Επισημαίνεται, ότι η όψιμη σπορά οφειλόταν στα δυσμενή μετεωρολογικά δεδομένα της εποχής.

Λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και της όψιμης σποράς, οι βαμβακοφυτείες 110 παραγωγών που καλύπτουν συνολικά εκτάσεις 7.000 στρεμμάτων, επλήγησαν από εντομολογικές προσβολές (το λεγόμενο «πράσινο σκουλήκι»). Για το λόγο αυτό οι παραγωγοί δεν κατάφεραν να προσκομίσουν την απαιτούμενη ελάχιστη στρεμματική απόδοση. Να τονισθεί ότι οι απώλειες άγγιξαν μέχρι και το 100% της παραγωγής.

Επιπρόσθετα και σύμφωνα με την ΕΑΣ Λαμίας, να αναφερθεί ότι οι βαμβακοφυτείες των εν λόγω καλλιεργητών πληρούσαν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) να υπάρχουν 10.000 φυτά ανά στρέμμα,

β)να μην εμφανίζουν σημάδια εγκατάλειψης (ζιζάνια λόγω ακαλλιεργησίας),

γ) να αποδεικνύεται ότι είναι άρτια ποτισμένες.

Κατόπιν τούτων,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο, προκειμένου να συμπεριλάβει στην καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος για το έτος 2011, τους καλλιεργητές βάμβακος του Νομού Φθιώτιδας, ανεξαρτήτως ηρτημένης παραγωγής;