Δελτίο Τύπου σχετικά με Ερώτηση για την προσβολή βαμβακοκαλλιεργειών από παρασιτικό ασπόνδυλο...

Δελτίο Τύπου σχετικά με Ερώτηση για την προσβολή βαμβακοκαλλιεργειών από παρασιτικό ασπόνδυλο σε περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Θεσσαλιώτιδας του Δήμου Δομοκού

Ο Βουλευτής Ν. Φθιώτιδας- ΝΔ και Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας-ΝΔ κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσε σήμερα, 23.8.2011, Ερώτηση προς το το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σχετικά με την προσβολή βαμβακοκαλλιεργειών σε περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Θεσσαλιώτιδας του Δήμου Δομοκού, από το λεγόμενο «πράσινο σκουλήκι». Στην Ερώτησή του ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει τα εξής:

«Σύμφωνα με ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Δομοκού, στις αρχές Ιουλίου σε καλλιέργειες βαμβακιού της Δημοτικής Ενότητας Θεσσαλιώτιδας δημιουργήθηκε πρόβλημα λόγω της προσβολής τους από το λεγόμενο «πράσινο σκουλήκι». Το πρόβλημα αναπτύχθηκε ταχύτατα το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Επιπλέον, αναφέρεται ότι το πρόβλημα έχει παρατηρηθεί τόσο σε βαμαβκοκαλλιέργειες που έχουν δεχθεί τουλάχιστον πέντε (5) ψεκασμούς όσο και σε φυτείες που δεν έχουν δεχθεί ψεκασμούς. Μάλιστα τονίζεται ότι τα εμπορικά σκευάσματα που έχουν έγκριση για χρήση στις καλλιέργειες βάμβακος, δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα με συνέπεια να υπάρχουν βαμβακοκαλλιέργειες στις οποίες δεν θα γίνει συγκομιδή.  Η εν λόγω κατάσταση έχει φέρει σε απόγνωση τους καλλιεργητές της περιοχής και  για το λόγο αυτό ζητούν την στήριξη της Πολιτείας. Ειδικότερα, ζητούν την άμεση διενέργεια εξατομίκευσης των ζημιών, την άμεση επιτόπια επισκόπηση στις βαμβακοκαλλιέργειες, την αποζημίωση μέσω ΕΛΓΑ ή ΠΣΕΑ των πληγέντων καλλιεργητών καθώς και να δοθούν στους καλλιεργητές οδηγίες για το αν θα πρέπει να συνεχίσουν ή όχι τους ψεκασμούς, από τη στιγμή που τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα».

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι η προσβολή βαμβακοκαλλλιεργειών από το πράσινο σκουλήκι είναι ένα θέμα το οποίο, κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, έχει απασχολήσει πολλές περιοχές σε όλο το Νομό της Φθιώτιδας και έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στους παραγωγούς, ο κ. Σταϊκούρας ερωτά το Υπουργείο σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί σχετικά με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στις καλλιέργειες βάμβακος της Δημοτικής Ενότητας Θεσσαλιώτιδας από την προσβολή τους από το λεγόμενο «πράσινο σκουλήκι;».