Δελτίο Τύπου σχετικά με Απάντηση σε Ερώτηση για την διαρκώς αυξανόμενη εγκληματικότητα...

Δελτίο Τύπου σχετικά με Απάντηση σε Ερώτηση για την διαρκώς αυξανόμενη εγκληματικότητα στην Ανατολική Φθιώτιδα

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας της Ν.Δ. και αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας της Ν.Δ. , κ. Χρήστος Σταϊκούρας, κατέθεσε στις 21/06//2011 Ερώτηση προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με τη διαρκώς αυξανόμενη εγκληματικότητα στην Αν. Φθιώτιδα.

Σε απάντησή του προς τον Βουλευτή , το υπουργείο, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα κάτωθι:

«(…) Στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλονται από το Υπουργείο και το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας για την ενίσχυση των περιφερειακών υπηρεσιών με ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να εκπληρώνουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αποστολή τους, κατά το τρέχον έτος, κατά τις τακτικές μεταθέσεις, για την Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας προκηρύχθηκαν 14 θέσεις αστυνομικών διαφόρων βαθμών, καθώς και μια θέση ειδικού φρουρού. Επίσης τοποθετήθηκε και ένας υπαστυνόμος Β’, μετά την αποφοίτηση του από το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων της Αστυνομικής Ακαδημίας. Περαιτέρω θα καταβληθούν προσπάθειες για την ενίσχυση της, κατά τις συμπληρωματικές μεταθέσεις και τις λοιπές τοποθετήσεις αστυνομικού προσωπικού που θα πραγματοποιηθούν εντός του έτους με νέους αστυνομικούς με την έξοδό τους από τη σχολή, καθώς και με νεοπροαγόμενους αρχιφύλακες. Επισημαίνεται ότι, μολονότι οι μεταθέσεις των αστυνομικών μέχρι το βαθμό του αστυνόμου Β’ γίνονται με αντικειμενικά κριτήρια, σύμφωνα με το άρθρο 19 του π.δ. 100/2003, δίδεται η δυνατότητα στον οικείο Γενικό Διευθυντή και στον Αστυνομικό Διευθυντή Φθιώτιδας, να αποσπούν το προσωπικό τους μέχρι το βαθμό του Αστυνομικού Α’, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες που προκύπτουν στην εκάστοτε Υπηρεσία (…). Για την αστυνόμευση της περιοχής τοπικής αρμοδιότητας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδας, εφαρμόζεται ειδικό σχέδιο, το οποίο αναπροσαρμόζεται και περιλαμβάνει ένα πλέγμα μέτρων, ενεργειών και εξειδικευμένων δράσεων. Κατά την εφαρμογή του σχεδίου αυτού δραστηριοποιούνται οι αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδας, με τη διάθεση αστυνομικών για την διενέργεια πεζών και εποχούμενων περιπολιών. Πέραν αυτών διατίθενται αστυνομικοί και από άλλες υπηρεσίες της ανωτέρω αστυνομικής διεύθυνσης, όπως Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), η ομάδα Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) κλπ.

Παράλληλα, στην εν λόγω διεύθυνση εφαρμόζεται το μέτρο της Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.), η συμβολή της οποίας στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντική.

Σε ότι, ειδικότερα ,αφορά στην αστυνόμευση της Περιφέρειας τοπικής αρμοδιότητας του Αστυνομικού Τμήματος Στυλίδας, σύμφωνα με ενημέρωσή μας, από την οικεία Αστυνομική Διεύθυνση, στο πλαίσιο του ανωτέρω σχεδιασμού, διατάσσεται η συγκρότηση κλιμακίων γενικών αστυνομικών ελέγχων και η πραγματοποίηση εξορμήσεων. Στις περιπτώσεις αυτές το αστυνομικό τμήμα Στυλίδας ενισχύεται κα με δυνάμεις από άλλες υπηρεσίες της εν λόγω αστυνομικής διεύθυνσης και, επιπλέον, αναπτύσσουν δράση οι προαναφερθείσες ομάδες Ο.Π.Κ.Ε και Ο.Ε.Π.Τ.Α. Αναφορικά με το ζήτημα του υλικοτεχνικού εξοπλισμού των αστυνομικών Υπηρεσιών, σας ενημερώνουμε ότι, στην Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας για την κάλυψη των υπηρεσιών της έχουν χορηγηθεί συνολικά 133 οχήματα διαφόρων τύπων και κατηγοριών. Από τον προαναφερόμενο αριθμό οχημάτων, κατά την τελευταία τριετία χορηγήθηκαν καινούργια 26 μεταφορικά μέσα. Επίσης, έχουν χορηγηθεί 4 φορητοί πομποδέκτες, 1 συσκευή ανίχνευσης αλκοόλης, 1 συσκευή ελέγχου ταυτότητας οχημάτων, 10 όργανα ελέγχου ποιότητας ελαστικών επισώτρων, 225 πιστόλια USP compact, 32 κράνη δικυκλιστών τύπου full face, 31 αλεξίσφαιρα γιλέκα. Ενδεικτικά, στο αστυνομικό τμήμα Στυλίδας έχουν χορηγηθεί – κατανεμηθεί 4 οχήματα σε διάστημα 8 χρόνων. Αναμένεται με την υλοποίηση διαφόρων προγραμμάτων προμηθειών που βρίσκονται σε εξέλιξη να επιτευχθεί και για τη Στυλίδα η προμήθεια σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού και μεταφορικών μέσων. Τέλος δόθηκαν πρόσθετες εντολές και οδηγίες στην Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας για την αναπροσαρμογή και επικαιροποίηση των σχεδίων δράσης και την αναδιάταξη, με βάση αυτά των δυνάμεων, αυξάνοντας και πυκνώνοντας τις περιπολίες στις περιοχές που κρίνεται αυτό απαραίτητο (…)».