Δελτίο Τύπου σχετικά με την κατάθεση Ερώτησης για τις ενέργειες προβολής του...

Δελτίο Τύπου σχετικά με την κατάθεση Ερώτησης για τις ενέργειες προβολής του ελληνικού ελαιολάδου στην αγορά των ΗΠΑ

Ο Βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ και Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης–ΝΔ, κ. Γ. Κασαπίδης και τριάντα (30) ακόμη Βουλευτές της ΝΔ, ένας εκ των οποίων ο Βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ και Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Ευθύνης της Οικονομίας-ΝΔ, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, κατέθεσαν στις 8/3/2011 Ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφορικά με τις ενέργειες προώθησης και προβολής του ελληνικού ελαιολάδου στην αγορά των Η.Π.Α. Πιο συγκεκριμένα, η Ερώτηση αναφέρει ότι:

«Από το περασμένο καλοκαίρι, ένα τεράστιο σκάνδαλο με νοθευμένα ιταλικά και ισπανικά ελαιόλαδα στην αγορά των Η.Π.Α. προκαλεί αναστάτωση στους αμερικανούς καταναλωτές. Η αγορά ελαιολάδου συμπεριλαμβανομένου και του πυρηνελαίου στις Η.Π.Α. ανέρχεται για το 2009 σε 220.000 τόνους περίπου, αξίας $913,7 εκατομμύρια. Το μερίδιο της Ελλάδας στην αγορά αυτή είναι λιγότερο του 2%.Την ίδια στιγμή στη χώρα μας παράγονται περί τους 270.000 τόνοι ελαιολάδου ετησίως με το 80% της ποσότητας αυτής να κατατάσσεται στην κατηγορία του εξαιρετικά παρθένου. Από την ποσότητα αυτή μόνον οι 20.000 τόνοι περίπου εξάγονται ως συσκευασμένο ελαιόλαδο, ενώ άλλοι 50.000 τόνοι συσκευασμένου ελαιολάδου κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Οι υπόλοιποι 130.000-150.000 τόνοι κυκλοφορούν χύμα είτε στο εσωτερικό για αυτοκατανάλωση(50.000-60.000 τόνοι) είτε εξάγονται στο εξωτερικό(100.000 τόνοι).

Με τον τρόπο που γίνεται η διακίνηση της τεράστιας αυτής ποσότητας γνήσιου και εξαιρετικά παρθένου ελληνικού ελαιολάδου ζημιώνονται και οι παραγωγοί αλλά και η χώρα. Ωφελημένοι είναι κάποιοι “αετονύχηδες” που παρανομούν, εκμεταλλευόμενοι την αναποτελεσματικότητα των ελεγκτικών  μηχανισμών εδώ και χρόνια να εξυγιάνουν την αγορά.

Επισημαίνεται επίσης, ότι «η χύμα διακίνηση του ελαιολάδου στο εξωτερικό και το εσωτερικό ζημιώνει οικονομικά τους παραγωγούς, το κράτος και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών, η χύμα διακίνηση του ελαιολάδου στερεί από το ελληνικό ελαιόλαδο τη δυνατότητα καταξίωσης του ως το ανώτερο ποιοτικά στην αγορά του εξωτερικού όπου είναι σχεδόν άγνωστο, η ευκαιρία που παρουσιάστηκε στην αγορά των Η.Π.Α. για το ελληνικό ελαιόλαδο είναι μοναδική στα χρονικά και ότι οι τιμές του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου και φέτος είναι ιδιαίτερα χαμηλές για τον παραγωγό». Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός α)τί ενέργειες έχει κάνει η Κυβέρνηση για την προώθηση και προβολή του ελληνικού ελαιολάδου στην αγορά των Η.Π.Α., από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι σήμερα, β)τί ενέργειες έχει κάνει η Κυβέρνηση για τον περιορισμό της διακίνησης του ελαιολάδου σε χύμα μορφή από την ανάληψη των καθηκόντων της μέχρι σήμερα, γ)τί ελέγχους έκανε μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση ως προς φαινόμενα νοθειών και παρατυπιών στην αγορά του ελαιολάδου τόσο στις ποσότητες που διακινούνται στο εσωτερικό όσο και στις προς εξαγωγή και ποια τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών.