Εισήγηση στην Ολομέλεια «Πρόταση για Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens»

Εισήγηση στην Ολομέλεια «Πρόταση για Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens»

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Συζητούμε σήμερα στην Ολομέλεια την πρόταση που κατέθεσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στην υπόθεση Siemens.

Μία νοσηρή υπόθεση που σχετίζεται με παράνομες δραστηριότητες της εταιρείας σε διάφορες χώρες και σε βάθος χρόνου, σε συνδυασμό με καταγγελίες ή διαρροές, για ανάμειξη πολιτικών προσώπων και διοχέτευση πολιτικού χρήματος σε κομματικά ταμεία.

Θα μου επιτρέψετε να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις ως προς το περιεχόμενο της υποβληθείσας πρότασης, τα δεδομένα της υπόθεσης Siemens και τη χρονική στιγμή συζήτησης της πρότασης.

1η Παρατήρηση: Ως προς το περιεχόμενο

Η υποβληθείσα πρόταση είναι παραπλανητική και υποκριτική διότι η πρώτη πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens κατατέθηκε από τη Ν.Δ. το 2003.

Σας θυμίζω ότι στις 2 Ιουνίου του 2003 εστάλη στη Βουλή, από την αρμόδια τότε δικαστική λειτουργό, ένα πόρισμα, το οποίο, μεταξύ άλλων, αφορούσε και ζητήματα τα οποία σχετίζονταν με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, δηλαδή με την περίφημη υπόθεση του C4Ι.

Η Ν.Δ. ζήτησε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, αλλά η Βουλή, δια της τότε κυβερνητικής πλειοψηφίας, απέρριψε το αίτημα.

Όπως απέρριψε και άλλες 13 προτάσεις Εξεταστικών Επιτροπών, διότι καμία απ’ αυτές δεν είχε, κατά το ΠΑ.ΣΟ.Κ., το απαραίτητο στοιχείο που ορίζει ο Κανονισμός, δηλαδή τη διερεύνηση ηθικών θεμάτων δημοσίου συμφέροντος.

Ας μην αναφέρεται συνεπώς το ΠΑ.ΣΟ.Κ., όπως κάνει στη συγκεκριμένη πρόταση, σε «επιχείρηση συγκάλυψης της υπόθεσης από την Ν.Δ.»

Η πρόταση είναι όμως και αποσπασματική.

Μιλώντας για «επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών για την μετά το 2004 περίοδο», το ΠΑ.ΣΟ.Κ. επιχειρεί μετάθεση ευθυνών, επιδίδεται σε ασκήσεις παραπληροφόρησης.

Δεν πρέπει όμως κανείς να λησμονεί ότι για πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας μας, ενεργό μέλος Κόμματος που διαχειρίστηκε κορυφαίες θέσεις ευθύνης στην Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τον κρατικό μηχανισμό, ο κ. Τσουκάτος, ομολογεί ότι εισέπραξε χρήματα από τη Siemens, τα οποία, εν συνεχεία, εναπόθεσε στα ταμεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ενόψει της προεκλογικής περιόδου του 2000.

Γι’ αυτό καλύτερα η Κυβερνητική πλειοψηφία ας αφήσει τα ένοχα παιχνίδια εντυπώσεων.

Η πρόταση όμως περιέχει και ατυχείς και αβάσιμες εκφράσεις όπως «χειραγώγηση της πορείας των ερευνών από την προηγούμενη Κυβέρνηση της Ν.Δ.» και «υπόνοιες για ανοίκειες κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη».

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, η παραπομπή, στη Δικαιοσύνη, υποθέσεων που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης δεν είναι πράξη συγκάλυψης.

Αποτελεί απόδειξη σεβασμού και εμπιστοσύνης στους θεσμούς.

Η απόπειρα αμφισβήτησης αυτών των θεσμών, και μάλιστα κατά συρροήν και κατ’ εξακολούθηση, δεν είναι δικαίωμα κανενός. 

Συνεπώς, κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, θεωρώ ότι η παρούσα πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ως προς το περιεχόμενό της, είναι παραπλανητική, υποκριτική και αποσπασματική, και εμπεριέχει ατυχείς και αβάσιμους χαρακτηρισμούς.

2η Παρατήρηση: Ως προς τα δεδομένα

Η προηγούμενη πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής απερρίφθη διότι η Βουλή απεφάνθη ότι πράγματι η δικαιοσύνη είχε επιληφθεί του όλου αυτού θέματος και προχωρούσε στις αναγκαίες προκαταρκτικές εξετάσεις.

Είχαν συνταχθεί τα κατηγορητήρια και ο ανακριτής είχε ήδη αποστείλει κλήσεις προς απολογία.  

Πράγματι σήμερα, κατά μεγάλο μέρος, έχει προχωρήσει η δικαστική έρευνα.

Θα μπορούσαμε συνεπώς να προχωρήσουμε στη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής, χωρίς όμως συμψηφισμούς και επικοινωνιακά παιχνίδια.

Μακριά από εύκολες γενικεύσεις και σκόπιμη σύγχυση.

Αλλά με βάση τα δεδομένα και τις ομολογίες.

3η Παρατήρηση: Ως προς τη χρονική στιγμή συζήτησης

Είναι προφανής η προσπάθεια της Κυβέρνησης, με την κατάθεση των προτάσεων για τη σύσταση των Εξεταστικών Επιτροπών, να αλλάξει την ημερήσια διάταξη.

Να αποπροσανατολίσει τον Ελληνικό λαό από τα τεράστια προβλήματα της Οικονομίας.

Προβλήματα που προκαλεί και συσσωρεύει η κυβερνητική ανεπάρκεια, αναβλητικότητα και αναποφασιστικότητα.

Οι κυβερνητικές παλινωδίες και υπαναχωρήσεις.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Θα συμφωνήσω απόλυτα, όπως παρουσιάζεται και στο κείμενο, με την αναγκαιότητα «διατύπωσης προτάσεων για τις αναγκαίες εγγυήσεις διαφάνειας».

Πράγματι, είναι ευθύνη του πολιτικού συστήματος να μετατρέψει την κρίση σε ένα άλμα θεσμικής εξυγίανσης της πολιτικής.

Αυτό όμως δεν αρκεί να διατυπώνεται στα λόγια, αλλά θα πρέπει να αποδεικνύεται και στην πράξη.

Η προσποίηση ενδιαφέροντος όμως είναι παντελώς ακατανόητη από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., όταν:

1ον. Δεν δίστασε, για λόγους κομματικής αδυναμίας, να υπονομεύσει την κορυφαία Κοινοβουλευτική Διαδικασία, την Αναθεώρηση του Συντάγματος, και να καταστήσει σήμερα αδύνατη, τη συνταγματική κατοχύρωση διαδικασιών διαφάνειας.

Διαδικασιών για την ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών, την εμπέδωση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο, τη θωράκιση των κομμάτων απέναντι σε οικονομικά κέντρα και συμφέροντα, τον αυστηρότερο έλεγχο του «πολιτικού» χρήματος, την περαιτέρω ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

2ον. Αρνήθηκε την πρόταση που είχε καταθέσει ο τέως Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής, στις 8 Ιουλίου 2008, για τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για θέματα διαφάνειας.

Ας μην παριστάνουν, λοιπόν, τους κήνσορες της διαφάνειας εκείνοι που καταψήφισαν όλους τους νόμους και αρνήθηκαν όλες τις πρωτοβουλίες για τη διαφάνεια.

Η θέση της Ν.Δ. σε θέματα διαφάνειας είναι ξεκάθαρη και αταλάντευτη.

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. συμμετείχε στη Σύσκεψη των Πολιτικών Αργηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για θέματα διαφάνειας και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις.

Ζήτησε, και τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συζήτηση, προ Ημερήσιας Διάταξης, σε επίπεδο Αρχηγών στη Βουλή, για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Επανέλαβε την πρόταση για τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής της Βουλής, με αντικείμενο τη σύνθεση απόψεων και προτάσεων, και με σκοπό την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων, μέχρι τον Ιούνιο του 2010, για την εμπέδωση της διαφάνειας στο δημόσιο τομέα και στο δημόσιο βίο.

Τοποθετείται θετικά στην πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για λόγους πολιτικής εντιμότητας και θεσμικής υπευθυνότητας.