Δελτίo Τύπου από την Ερώτηση για τον αποκλεισμό του Νομού Φθιώτιδας και...

Δελτίo Τύπου από την Ερώτηση για τον αποκλεισμό του Νομού Φθιώτιδας και του Δήμου Πελασγίας από την έκτακτη επιχορήγηση για την αποκατάσταση ζημιών από θεομηνίες

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας της Ν.Δ. και Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσε ερώτηση προς το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αναφορικά με τον αποκλεισμό του Νομού Φθιώτιδας και του Δήμου Πελασγίας από την έκτακτη επιχορήγηση ύψους οκτώ εκατομμυρίων ευρώ σε Δήμους και Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις για την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από θεομηνίες. Ειδικότερα, στην ερώτησή του, αναφέρθηκε στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου, σύμφωνα με την οποία «για πρώτη φορά η κατανομή τέτοιας έκτακτης επιχορήγησης έγινε με αντικειμενικά κριτήρια, μετά από σχετική γνώμη του Προεδρείου της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, βάσει των σχετικών αιτημάτων που είχαν υποβληθεί».

 

Ο κ. Σταϊκούρας τονίζει πως στην κατανομή της έκτακτης επιχορήγησης δεν περιλαμβάνεται ο Νομός Φθιώτιδας και, ιδιαίτερα, ο Δήμος Πελασγίας που πρόσφατα ανακηρύχθηκε ως πλημμυρόπληκτη περιοχή από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει πως «στις 10.12.2009 το Δ.Δ. Γλύφας του Δήμου Πελασγίας υπέστη τρομερές καταστροφές λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων. Το ύψος του νερού, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασε και τα 70εκατοστά, πλημμύρισε δεκάδες σπίτια και ολόκληρη την παραλιακή ζώνη της Γλύφας. Ο δρόμος από την Πελασγία προς τη Γλύφα καταστράφηκε σε δύο σημεία, αποκόπτοντας την κυκλοφορία από και προς το Δ.Δ Γλύφας.» Συνάμα, ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνει πως τα απαιτούμενα έγγραφα απεστάλησαν εγκαίρως από τον Δήμο Πελασγίας στις 14.12.2009, 4 μόλις ημέρες μετά την θεομηνία.

 

Με την κατάθεση της ερώτησής του ο κ. Σταϊκούρας επιθυμεί να ενημερωθεί για τα αντικειμενικά, δίκαια και διαφανή κριτήρια με βάσει τα οποία ο Νομός Φθιώτιδας και συγκεκριμένα ο Δήμος Πελασγίας (Δ.Δ. Γλύφας) δεν συμπεριλήφθηκε στην κατανομή της έκτακτης επιχορήγησης που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο, καθόσον μάλιστα χρήζει άμεσης οικονομικής υποστήριξης ως «πλημμυρόπληκτη» περιοχή. Επιπρόσθετα, ο κ. Σταϊκούρας ζητά διευκρινίσεις για τις διαδικασίες επιλογής των περιοχών βάσει της ημερομηνίας υποβολής των αιτημάτων για την αποζημίωση από θεομηνίες, ερωτώντας «πώς γίνεται ο Δήμος Πελασγίας (Δ.Δ Γλύφας) του Νομού Φθιώτιδας να μην συγκαταλέγεται, τη στιγμή που κατέθεσε αίτηση την 14.12.2009, ενώ ο Δήμος Σούρπης του Νομού Μαγνησίας, όμορος του Δήμου Πελασγίας, θα λάβει το τελικό ποσό των  40.761,00 ευρώ, έχοντας καταθέσει αίτημα την 21.12.2009, μεταγενέστερα δηλαδή  του Δήμου Πελασγίας;»