Συνέντευξη στην Εφημερίδα “Απογευματινή”

Συνέντευξη στην Εφημερίδα “Απογευματινή”

1. Κύριε Σταϊκούρα γιατί η οικονομία μας έφτασε ως εδώ;

Λόγω της οικονομικής κρίσης, των μακροοικονομικών ανισορροπιών και των διαρθρωτικών προβλημάτων της. Προβλήματα που αποτυπώνονται στα υψηλά και αλληλοτροφοδοτούμενα «δίδυμα» ελλείμματα (δημοσιονομικό και ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών) και χρέη (δημόσιο και εξωτερικό). Προβλήματα που δε μπορέσαμε, ως χώρα, να αντιμετωπίσουμε, ακόμη και σε περιόδους ταχύρυθμης ανάπτυξης.

 

2. Ποιές είναι οι ευθύνες της Κυβέρνησης Καραμανλή; Γιατί βεβαίως κανείς δεν πιστεύει ότι για αυτή την κατάσταση φταίει η τριών μηνών Κυβέρνηση…

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν μπόρεσε, παρά τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης μέχρι την εκδήλωση της κρίσης και την ανάληψη σημαντικών μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών, να αντιμετωπίσει, με επάρκεια, αυτά τα προβλήματα. Θα έπρεπε να κινηθεί με υψηλότερες ταχύτητες, πιο τολμηρά και αποφασιστικά, για την αντιμετώπισή τους.

 

3. Σας ρωτώ ως αναπληρωτή Τομεάρχη Οικονομικών της Ν.Δ. Ο Προϋπολογισμός που ψηφίζεται αύριο είναι επαρκής για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ή θα αλλάξει τους ερχόμενους μήνες καθώς η Κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει σκληρά μέτρα;

Κα. Αδηλίνη, ήδη ο κ. Υπουργός Οικονομικών έχει προαναγγείλει αλλαγές στον Προϋπολογισμό και έχει εξαγγείλει, τουλάχιστον στο εξωτερικό, επιπλέον μέτρα.

Σας θυμίζω επίσης ότι στις 5 Νοεμβρίου, με την κατάθεση του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού, το έλλειμμα προβλεπόταν να περιορισθεί στο 9,4% του ΑΕΠ το 2010. Στις 20 Νοεμβρίου, με την κατάθεση του Προϋπολογισμού, διαμορφώθηκε στο 9,1%. Και στις 16 Δεκεμβρίου, στη συνάντηση του κ. Υπουργού Οικονομικών με διεθνείς επενδυτικούς οίκους, έγινε 8,7%. Αυτό είναι το «ολοκληρωμένο σχέδιο» του ΠΑΣΟΚ;

Σε κάθε περίπτωση, οι λογιστικές ακροβασίες και η μέχρι σήμερα ατολμία της Κυβέρνησης, θα την αναγκάσουν να λάβει σκληρά μέτρα, μέτρα που θα κάνουν το «πακέτο Παπανδρέου» να είναι πιο επώδυνο από το «πακέτο Καραμανλή».

 

4. Ενώ, όμως, η κυβέρνηση εξαγγέλλει μέτρα οι επιχειρηματίες σηκώνουν τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες. Κατά συνέπεια, τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση;

Η Κυβέρνηση, αντί για τη λήψη μέτρων, εξαγγέλλει, στο εσωτερικό, διάλογο, και περιγράφει, στο εξωτερικό, σύμφωνα με την αναφορά του κ. Πρωθυπουργού στο Ζάππειο, το πρόβλημα.

Το ζητούμενο όμως σήμερα είναι η λήψη, άμεσα, μόνιμων μέτρων στα πλαίσια ενός συγκροτημένου, συνεκτικού και ρεαλιστικού σχεδίου για την έξοδο από την κρίση.

Βασικοί άξονες αυτού του σχεδίου πρέπει να είναι η μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος, κυρίως, μέσω της περιστολής των δαπανών και της βελτίωσης της «ποιότητας» των δημόσιων οικονομικών, η ενίσχυση των φορολογικών  και μη εσόδων μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης μακριά όμως από λογικές φοροεπιδρομής σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, και η συνέχιση και επιτάχυνση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας με επίκεντρο τους νέους συντελεστές ανάπτυξης.

 

5. Κύριε Σταϊκούρα γιατί οι διεθνείς οικονομικοί οίκοι υποβαθμίζουν ο ένας μετά τον άλλον την Ελλάδα; Είναι λέτε αποτέλεσμα κερδοσκοπικών παιχνιδιών ή απορρέει από το γεγονός ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχασε την αξιοπιστία της;

Κα. Αδηλίνη, οι αξιολογικοί οίκοι, όπως αναφέρει και ο Καθ. κ. Χαρδούβελης, Οικονομικός Σύμβουλος του τέως Πρωθυπουργού κ. Σημίτη, «δε διακατέχονται από κερδοσκοπία». Αξιολογούν οικονομικές καταστάσεις και πολιτικές παρεμβάσεις.

Η Standard & Poor’s, στις 16 Δεκεμβρίου, υποβάθμισε την Ελληνική οικονομία επειδή τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι ελληνικές αρχές για τη μείωση του ελλείμματος είναι απίθανο να οδηγήσουν σε βιώσιμη μείωση του ελλείμματος.

Το ίδιο παρατηρούμε και στην αγορά ομολόγων. Η μέση ημερήσια διαφορά απόδοσης μεταξύ του 10ετούς ελληνικού και του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου αναφοράς διευρύνθηκε κατά περίπου 100 μονάδες βάσης, ή 1%, τον τελευταίο μήνα, λόγω της αναβλητικότητας και αναποφασιστικότητας της Κυβέρνησης. Στοιχείο που φάνηκε ξεκάθαρα την επομένη της Ομιλίας του κ. Πρωθυπουργού στο Ζάππειο.