Εισήγηση επί της Επίκαιρης Επερώτησης «Απόφαση της κυβέρνησης μετά τους stagiers για...

Εισήγηση επί της Επίκαιρης Επερώτησης «Απόφαση της κυβέρνησης μετά τους stagiers για απόλυση και αντικατάσταση των συμβασιούχων στις Περιφέρειες της και τους Δήμους της χώρας»

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Έχουν περάσει ήδη 65 από τις 100 πρώτες ημέρες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και η Κυβέρνηση αδυνατεί να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο πολιτικός της λόγος είναι εγκλωβισμένος σε αντιφάσεις. Χαρακτηρίζεται από αναξιοπιστία, ασάφειες, ατολμία, υπαναχωρήσεις. Εξαντλείται σε θεωρούμενες καινοτόμες συμμετοχικές διαδικασίες. Απουσιάζει η τόλμη και η αποφασιστικότητα, παρά, πιθανόν, τις καλές προθέσεις.

Αντί για μεταρρυθμίσεις, η Κυβέρνηση είναι χαμένη στο Διαδίκτυο προκειμένου να στελεχώσει τον κρατικό μηχανισμό. Αντί για τη λήψη μέτρων, η Κυβέρνηση εξαγγέλλει διάλογο. Αντί για πολιτικές πρωτοβουλίες, η Κυβέρνηση απλά περιγράφει την τρέχουσα κατάσταση και προβαίνει σε φραστική ανακύκλωση διαπιστώσεων.

Στον μόνο τομέα που η Κυβέρνηση δείχνει αποφασιστικότητα είναι στα εργασιακά θέματα. Θέματα που άπτονται των συμβασιούχων και των συμμετεχόντων σε προγράμματα μαθητείας και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας.

Η Κυβέρνηση καταργεί ένα θεσμό που υιοθετήθηκε, διατηρήθηκε και κληροδοτήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Απόφαση πρόχειρη και λανθασμένη.

Η Κυβέρνηση, πριν λάβει, ωστόσο, την απόφασή της, θα έπρεπε να εξαντλήσει και να εμπλουτίσει με κοινωνικά δικαιότερες λύσεις τις πολιτικές της επιλογές. Να προστατεύσει τις πολιτικές της από παρελθούσες πρακτικές και νοοτροπίες ρεβανσισμού. Πρακτικές που δυστυχώς εντοπίζονται και στις προθέσεις της για τους συμβασιούχους στις Περιφέρειες και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας, δημιουργώντας έντονη ανησυχία στους εργαζόμενους, κάποιοι από τους οποίους έχουν απολυθεί και κάποιοι άλλοι πρόκειται να απολυθούν στο τέλος του έτους.

Δημιουργώντας ένα γκρίζο τοπίο για το εργασιακό μέλλον χιλιάδων συμβασιούχων:

  • που απασχολούνται, επί σειρά ετών, σε συγκεκριμένες θέσεις,
  • που αποτελούν σημαντικό μέρος των απασχολουμένων στους φορείς τους,
  • που εργάζονται με χαμηλά μισθολογικά επίπεδα και προνόμια,
  • που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των φορέων του δημοσίου στους οποίους απασχολούνται.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Θα συμφωνήσω απόλυτα ότι το πολιτικό πλαίσιο των αποφάσεων της Πολιτείας θα πρέπει να εδράζεται στις αρχές της ισονομίας και της αξιοκρατίας. Να διακρίνεται όμως και για την κοινωνική του ευαισθησία. Κοινωνική ευαισθησία που κύριοι της Κυβέρνησης λέγατε ότι διαθέτετε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, όταν στις 6 Ιουνίου 2008 καταθέτατε συναφή Ερώτηση για τη μονιμοποίηση συμβασιούχων που εργάζονται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Κοινωνική ευαισθησία που κρίνεται επιβεβλημένη στη σημερινή δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει σαφή και ξεκάθαρη θέση για τους συμβασιούχους αυτούς και να διερευνήσει τα ενδεχόμενα:

  • Μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, κατά τα πρότυπα των προγενέστερων διατάξεων των Π.Δ. 81/2003 και 164/2004, για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών.
  • Διατήρησης της μοριοδότησης των συμβασιούχων λόγω της εμπειρίας στον οικείο φορέα του δημοσίου όπου υπάρχει προϋπηρεσία.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Η αντιμετώπιση κοινωνικοοικονομικών ζητημάτων, όπως αυτό των συμβασιούχων, απαιτεί τη λήψη γενναίων αποφάσεων, χωρίς κομματικές παρωπίδες και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Απαιτεί την προώθηση κοινωνικά δίκαιων και ευαίσθητων πολιτικών επιλογών, όπως έπραξε η Ν.Δ. το 2004. Μακριά από εφήμερες αποφάσεις πολιτικής αντικατάστασης και κομματικού βολέματος που έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερη ανησυχία σε δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους.