Ερώτηση για τη συνέχιση ανεξάρτητης λειτουργίας του Συνδέσμου Διαιτητών Πετοσφαίρισης Κεντρικής Στερεάς...

Ερώτηση για τη συνέχιση ανεξάρτητης λειτουργίας του Συνδέσμου Διαιτητών Πετοσφαίρισης Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας

Το έτος 1989, ιδρύθηκε στη Λαμία ο Σύνδεσμος Διαιτητών Πετοσφαίρισης Κεντρικής Στερεάς (ΣΥΔΠΕΚΕΣ), ο οποίος περιέλαβε στα μέλη του διαιτητές καταγόμενους από τους Νομούς Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Ευβοίας και Φωκίδας. Στα είκοσι χρόνια της λειτουργίας του, ο Σύνδεσμος έχει επιδείξει πλούσια αθλητική, πολιτιστική και κοινωνική δράση. Οι διαιτητές μέλη του Συνδέσμου, τόσο οι παλαιότεροι όσο και οι νεότεροι, κατάφεραν να φτάσουν σε υψηλές βαθμίδες της διαιτησίας του βόλεϊ, καταξιώνοντας το Σύνδεσμό τους, και αναδεικνύοντάς τον στους κορυφαίους της χώρας. Παράλληλα, ο Σύνδεσμος συμμετείχε ενεργά στις διαιτητικές διεκδικήσεις, με προτάσεις προς τα αρμόδια διοικητικά όργανα του αθλήματος. Τα τελευταία χρόνια η δύναμη του Συνδέσμου, εμπλουτίστηκε με νέους διαιτητές, φτάνοντας τη δύναμή του στον σημαντικό αριθμό των εκατό (100) διαιτητών.

Ωστόσο, η Ομοσπονδία του αθλήματος συρρίκνωσε τις Τοπικές Επιτροπές και τις Ενώσεις σε οκτώ (8) περιφέρειες. Αυτό συνεπάγεται την υπαγωγή του Συνδέσμου Στερεάς στον αντίστοιχο σύνδεσμο της Θεσσαλίας, όπως έγινε και με τα αθλητικά σωματεία που υπήχθησαν στην πρώην Ένωση Θεσσαλίας, με την ονομασία 4η περιφέρεια, καθότι με βάση τις διατάξεις των αθλητικών νόμων, αναφέρεται ρητά ότι σε κάθε Ένωση αθλήματος αντιστοιχεί και ένας Σύνδεσμος Διαιτητών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ξεκίνημα της αλλαγής αυτής η 4η περιφέρεια είχε έδρα τη Λαμία, όπου υπάρχει ομάδα η οποία αγωνίζεται στην Α14 Ανδρών (Γ.Σ ΛΑΜΙΑΣ) και στην Β’ Εθνική Ανδρών (ΑΠΣ ΛΑΜΙΑΣ ΦΘΙΑ),  και ξαφνικά η έδρα μεταφέρθηκε στη Λάρισα.

Αποτέλεσμα της παραπάνω απόφασης της Ομοσπονδίας, θα είναι να διαλυθεί ο Σύνδεσμος και η περιοχή της Κεντρικής Στερεάς, κυριολεκτικά να «νεκρώσει» από κάθε διαιτητική δραστηριότητα στο χώρο της πετοσφαίρισης. Δεδομένου ότι ο ΣΥΔΠΕΚΕΣ έχει μέλη από τη Χαλκίδα, τα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, τη Λοκρίδα και αλλά ο κύριος όγκος των μελών του είναι στη Λαμία, καταδεικνύεται η δυσκολία της συνεχούς μετακίνησης από τους διαιτητές, που είναι ταυτόχρονα οικογενειάρχες και επαγγελματίες με σοβαρές υποχρεώσεις.

Επιπλέον, στο κλειστό γυμναστήριο της Λαμίας γίνονται αγώνες πετοσφαίρισης της Α1 Ανδρών, καθώς και διεθνείς αγώνες, και η τυχόν υποβάθμιση του Συνδέσμου θα συνεπάγόταν δίχως άλλο και την υποβάθμιση της λειτουργίας του γυμναστηρίου και όλων των φορέων του αθλητισμού στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Καθίσταται συνεπώς επιτακτική ανάγκη, τόσο για τα μέλη του Συνδέσμου, όσο και για τον κόσμο του αθλητισμού γενικότερα η διατήρησή της ανεξάρτητης λειτουργίας του Συνδέσμου Διαιτητών Πετοσφαίρισης Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας.

Κατόπιν τούτων,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

ο κ. Υπουργός:

Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο αναφορικά με

1)      την επανεξέταση του διαχωρισμού των Περιφερειών και τη διατήρηση της ανεξάρτητης λειτουργίας του Συνδέσμου Διαιτητών Πετοσφαίρισης Κεντρικής Στερεάς (ΣΥΔΚΕΠΕΣ);

2)      τη συρρίκνωση της δύναμης της Ομοσπονδίας Διαιτητών Βόλεϊ, που από είκοσι δύο (22) Συνδέσμους- μέλη, μειώνεται σε οκτώ (8); Θα υπάρξει αποσαφήνιση της ακριβούς έννοιας του όρου περιφέρεια, καθώς δεν υπάρχει αντιστοιχία ανάμεσα στις γεωγραφικές περιφέρειες (13) και τις περιφέρειες του αθλήματος (8);