Δήλωση για την επιβολή της Έκτακτης Εισφοράς σε Επιχειρήσεις και για το...

Δήλωση για την επιβολή της Έκτακτης Εισφοράς σε Επιχειρήσεις και για το Έκτακτο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Η αιφνιδιαστική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για την επιβολή έκτακτης εισφοράς σε επιχειρήσεις, ενέργεια που διαψεύδει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. («Υπάρχουν τα λεφτά…», Γ. Παπανδρέου, Συνέντευξη Τύπου στη Δ.Ε.Θ., 13.09.2009) και τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης («Όχι λύσεις που εξαντλούνται σε έκτακτες εισφορές», Γ. Παπακωνσταντίνου, Ομιλία στη Βουλή, 18.10.2009), ενέχει τον κίνδυνο μετακύλισης του κόστους στους πολίτες (μεταβολή εργασιακών σχέσεων, αύξηση των απολύσεων, ενίσχυση των τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες) και εμπεριέχει στοιχεία κοινωνικής αδικίας απέναντι στις συνεπείς φορολογικά επιχειρήσεις.
 
Παράλληλα, η χορήγηση του έκτακτου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, ύψους 1,07 δις. ευρώ (από 1,6 δις. ευρώ που είχε υποσχεθεί προεκλογικά το ΠΑ.ΣΟ.Κ.), αγνοεί κατηγορίες συμπολιτών που έχουν πραγματική ανάγκη αυτής της ενίσχυσης, ενώ σε σχέση με την Πρόταση Νόμου που είχε καταθέσει ως Αξιωματική Αντιπολίτευση το ΠΑ.ΣΟ.Κ. (6.10.2008) το ύψος της ενίσχυσης για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες υπολείπεται των 500 ευρώ που είχε δεσμευθεί (2.103.000 συμπολίτες θα πάρουν 300 και 400 ευρώ).
 
Οι ευχάριστες προεκλογικές εξαγγελίες γρήγορα διαψεύδονται και αποδομούνται. Κανείς δε μπορεί, και δεν πρέπει, να σιωπήσει απέναντι στην ασυνέπεια και τις υπαναχωρήσεις της Κυβέρνησης.