Δελτίο Τύπου από την Αναφορά προς το Υπουργείο Υγείας σχετικά με την...

Δελτίο Τύπου από την Αναφορά προς το Υπουργείο Υγείας σχετικά με την κάλυψη των ελλείψεων προσωπικού που παρουσιάζονται στο Κέντρο Υγείας Δομοκού και στα Περιφερειακά Ιατρεία των Δήμων Θεσσαλιώτιδας και Ξυνιάδος

Απάντηση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε Αναφορά του Βουλευτή Φθιώτιδας κ. Χρήστου Σταϊκούρα σχετικά με την κάλυψη των ελλείψεων προσωπικού που παρουσιάζονται στο Κέντρο Υγείας Δομοκού και στα Περιφερειακά Ιατρεία των Δήμων Θεσσαλιώτιδας και Ξυνιάδος
 
Ο Βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ κ. Χρήστος Σταϊκούρας είχε καταθέσει (7.7.2009) Αναφορά προς το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με την κάλυψη των ελλείψεων προσωπικού που παρουσιάζονται στο Κέντρο Υγείας Δομοκού και στα Περιφερειακά Ιατρεία των Δήμων Θεσσαλιώτιδας και Ξυνιάδος.
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα λειτουργίας των Περιφερειακών Ιατρείων που ανακοίνωσε το Κέντρο Υγείας Δομοκού, στα περισσότερα Τοπικά Δημοτικά Διαμερίσματα, κυρίως του Δήμου Ξυνιάδος, δεν υπάρχει πλέον αγροτικός ιατρός και οι κάτοικοι, στη μεγάλη τους πλειοψηφία ηλικιωμένοι, είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται σε μεγαλύτερα διαμερίσματα για να εξετασθούν αλλά και να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους. Σε περιόδους μάλιστα που έχουν μειωθεί τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Φθιώτιδας, οι υπερήλικες συνταξιούχοι ασθενείς καλούνται να μετακινηθούν με άλλο μέσο αλλά και να συνωστίζονται συγκεκριμένη ημέρα στο Περιφερειακό Ιατρείο Ξυνιάδος. Επιπλέον, οι οργανικές θέσεις των αγροτικών ιατρών στο Κέντρο Υγείας Δομοκού δεν έχουν καλυφθεί με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη τριών τουλάχιστον ιατρών τη στιγμή που το Κέντρο Υγείας Δομοκού καλείται να καλύψει τριανταέξι Δημοτικά Διαμερίσματα, τη φυλακή Δομοκού με περίπου 900 κρατουμένους, το Θεραπευτήριο Χρόνιων παθήσεων και επιπλέον τους συνταξιούχους του Ι.Κ.Α. της περιοχής καθώς έχει λήξει η σύμβαση με τον ιδιώτη γιατρό.
 
Στη σχετική απάντησή του το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναφέρει πως στο Κέντρο Υγείας Δομοκού υπάρχουν δύο θέσεις ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου. Η πρώτη καλύφθηκε από ιατρό, η οποία ανέλαβε στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας την 1η Ιουνίου και η δεύτερη συμπεριλήφθηκε στην από 15/06/2009 προκήρυξη της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Την εν λόγω θέση κατέλαβε ιατρός, ο διορισμός της οποίας θα εκδοθεί άμεσα. Επιπρόσθετα, στο Περιφερειακό Ιατρείο Ξυνιάδος διορίστηκε ιατρός, η οποία ανέλαβε στις 15.4.2009 υπηρεσία και εκπληρώνει την τρίμηνη υποχρεωτική προεκπαίδευσή της στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.
 
Οι προαναφερθείσες κινήσεις του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κρίνονται, σε πρώτη φάση, ως ικανοποιητικές, ωστόσο, χρειάζονται επιπλέον πρωτοβουλίες για την άμεση και οριστική επίλυση του ζητήματος της έλλειψης προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Δομοκού και στα Περιφερειακά Ιατρεία ώστε και να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών της ευρύτερης περιοχής.