Ερώτηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων αναφορικά με τη...

Ερώτηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων αναφορικά με τη διέλευση της διόδου Στυλίδας – Νεράιδας

Θέμα: Διέλευση διόδου Στυλίδας- Νεράιδας
 
Με το παρούσα ερώτηση θα ήθελα να σας μεταφέρω την έντονη διαμαρτυρία της Συντονιστικής Επιτροπής των Κατοίκων του Δημοτικού Διαμερίσματος Νεράιδας, του Δήμου Στυλίδας του Νομού Φθιώτιδας, καθώς και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, αναφορικά με το πρόβλημα της διέλευσης της διόδου Στυλίδας – Νεράιδας.
Το πρόβλημα προέκυψε λόγω της κατασκευής της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών -Θεσσαλονίκης και της παράκαμψης της Στυλίδας. Πιο συγκεκριμένα, με την κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου προβλέπεται νέα διέλευση, η οποία βρίσκεται 1,5 έως 2χλμ ανατολικά της παλιάς, με αποτέλεσμα η διαδρομή Στυλίδα – Νεράιδα να αυξάνεται κατά 3-4χλμ περίπου και να καθίσταται δυσκολότερη η διέλευση των διερχομένων.
Από το δρόμο Στυλίδας – Νεράιδας διέρχονται οι κάτοικοι του χωριού Νεράιδα, οι κτηνοτρόφοι των οικισμών του όρους Όρθρυς, καθώς και οι επισκέπτες τριών μονών της περιοχής, ενώ, ο εν λόγω δρόμος αποτελεί τη βασική δίοδο για το βουνό Όρθρυς και από αυτόν διέρχονται πάρα πολλοί γεωργοί, κτηνοτρόφοι και κυνηγοί.
Σύμφωνα με το έγγραφο της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων Νεράιδας, προτείνεται η κατασκευή διέλευσης στο υποδεικνυόμενο από όλους τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής σημείο, μέσω διάβασης, ενώ επισημαίνεται, πως υπάρχει η δυνατότητα, λόγω της μορφολογίας του εδάφους στην περιοχή, κατασκευής υπόγειας διέλευσης, τετρακόσια μέτρα περίπου δυτικά της ήδη υπάρχουσας παλαιάς διέλευσης.
Καθώς, οι εργασίες για ασφαλτόστρωση στην ισχύουσα Χ.Θ. έχουν ήδη ξεκινήσει, κρίνεται αναγκαία, η άμεση κατασκευή της διέλευσης στο επιθυμητό και υποδεικνυόμενο από τους κατοίκους και φορείς της περιοχής σημείο, πριν περατωθεί η παράκαμψη που γίνεται σε απόσταση 1.000 μέτρων, ώστε να μην παγιωθεί μια κατάσταση που θα είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή ή ματαίωση της παράκαμψης της διέλευσης στο υποδεικνυόμενο σημείο.
  
Κατόπιν τούτου, 
  
ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
 
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων αναφορικά με το θέμα της πρόσβασης προς το Δημοτικό Διαμέρισμα Νεράιδας του Δήμου Στυλίδας;
Υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής υπόγειας διέλευσης στο επιθυμητό και υποδεικνυόμενο, από φορείς και κατοίκους της περιοχής, σημείο;