Δελτίο Τύπου από την Εισήγηση στη B΄ Σύνθεση του Τμήματος Διακοπής των...

Δελτίο Τύπου από την Εισήγηση στη B΄ Σύνθεση του Τμήματος Διακοπής των Εργασιών της Βουλής επί της Τροπολογίας για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας στην Εισήγησή του στη B΄ Σύνθεση του Τμήματος Διακοπής των Εργασιών της Βουλής επί της Τροπολογίας για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:
 
«Η υπό συζήτηση και ψήφιση τροπολογία θέτει τις βάσεις για τον εξορθολογισμό και την αναθεώρηση του συστήματος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, το οποίο στη χώρα μας χαρακτηρίζεται από την άναρχη παραχώρηση συνταξιοδοτικών προνομίων σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες. Το σύστημα θεσμοθετήθηκε στη χώρα μας το 1951, με σκοπό να αντισταθμίσει την έλλειψη θεσμοθετημένης νομοθεσίας για τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, να αντιμετωπίσει την αδυναμία της παλιάς τεχνολογίας να περιορίσει τον κίνδυνο στο χώρο εργασίας, να προστατεύσει την υγεία των εργαζομένων. Ωστόσο, έξι δεκαετίες αργότερα, τα νέα εργασιακά δεδομένα, η σύγχρονη και αυστηρή νομοθεσία για το εργασιακό περιβάλλον, η εξέλιξη της τεχνολογίας, και η αθρόα ένταξη επαγγελμάτων με μικροπολιτικά και συντεχνιακά κριτήρια έχουν καταστήσει το εν λόγω σύστημα αναποτελεσματικό, μεροληπτικό, προνομιακό και κοινωνικά άδικο.
 
Μία κοινωνική αδικία και στρέβλωση που διευρύνθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες, με αποτέλεσμα τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα να ανέρχονται στα 537 στη χώρα μας, όταν ο αντίστοιχος αριθμός στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες δεν ξεπερνάει τις 10. Μια κοινωνική αδικία που γιγαντώθηκε μέσα από τις τουλάχιστον 70 Υπουργικές Αποφάσεις που εκδόθηκαν, που χαρακτηρίζονταν από έλλειψη στόχευσης, σχεδιασμού και στρατηγικής. Μία κοινωνική αδικία που μετέτρεψε ομάδες εργαζομένων με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας συνθηκών εργασίας να αντιμετωπίζονται από κοινού ως ενιαίο και αδιαφοροποίητο σύνολο. Μία κοινωνική αδικία που κατέστησε τη χώρα μας ως τη μόνη ευρωπαϊκή χώρα που από σύνολο περίπου 2.000.000 εργαζομένων που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ οι 700.000 από αυτούς ανήκουν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Μια κοινωνική αδικία που λειτούργησε, αρκετές φορές ανασταλτικά στην προσπάθεια για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας με αποτέλεσμα να καθυστερήσει ο εκσυγχρονισμός και η ορθολογική αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας και ασφάλειας. Μία κοινωνική αδικία που συντηρήθηκε για δεκαετίες υπό το φόβο του πολιτικού κόστους και της έλλειψης σχεδιασμού και στρατηγικής.
 
Η Κυβέρνηση με την παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη διευθέτηση αυτής της στρέβλωσης. Η Κυβέρνηση με την τροπολογία για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα καταδεικνύει, για ακόμη μία φορά, την αμετάκλητη αποστροφή της στις φυγόπονες επιλογές ανευθυνότητας, στις κομματικές ή συντεχνιακές σκοπιμότητες και στο φόβο του πολιτικού κόστους. Υπογραμμίζει την προσήλωσή της στο δημόσιο συμφέρον, την οικονομική αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Λειτουργεί με υπευθυνότητα και διορατικότητα. Παραμένει αταλάντευτη στη μεταρρυθμιστική πορεία που θα διασφαλίσει τη θωράκιση και τη δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μακριά από πρακτικές δημοκοπίας και την ιδεολογία της βολικής στασιμότητας. Παραμένει σταθερή στο δρόμο της χρησιμότητας προς την κοινωνική ευημερία και δικαιοσύνη.»