Δελτίο Τύπου από τη Συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με...

Δελτίο Τύπου από τη Συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με Εκπροσώπους των Καπνοπαραγωγών του Νομού και της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου

Με πρωτοβουλία του Βουλευτή Φθιώτιδας κ. Χρήστου Σταϊκούρα, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009, συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μεταξύ των Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου, κ.κ. Χρήστου Αυγουλά και Κωνσταντίνου Σκιαδά, Υπηρεσιακών Παραγόντων του Υπουργείου, των Προέδρων των ΟΠΑΚ Λαμίας, Αταλάντης, Αμφίκλειας, του Προέδρου της ΕΑΣ Αταλάντης και του κ. Βουλευτή.
Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε η διασφάλιση και ο τρόπος επιστροφής των 567εκατ. ευρώ στους καπνοπαραγωγούς της χώρας. Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιβεβαίωσε τη βούληση και τη δημόσια διακήρυξη της Κυβέρνησης ότι αυτό το ποσό έχει διασφαλιστεί πλήρως και πως τα χρήματα αυτά θα δοθούν στους δικαιούχους καπνοπαραγωγούς (υπήρξε και σχετική ανακοίνωση του κ. Υπουργού στις 13.07.2009).
Στη διάθεση της ΠΑΣΕΓΕΣ είναι ήδη το τελευταίο σχέδιο πρωτοβουλιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που περιλαμβάνει δέσμη στοχευμένων μέτρων για την ενίσχυση των καπνοπαραγωγών (στήριξη γεωργικών εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται στη διαδικασία αναδιάρθρωσης, γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις, εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, πρόωρη συνταξιοδότηση, διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότητες, στήριξη της δημιουργίας και ανάπτυξης πολύ μικρών επιχειρήσεων, ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων, πρώτη δάσωση γεωργικής γης).
Το Υπουργείο συνεχίζει την προσπάθεια με στόχο τη βελτίωση της τελικής δέσμης μέτρων, πιθανόν με την προσθήκη και άλλων δράσεων ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η ενίσχυση όλων των καπνοπαραγωγών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι των καπνοπαραγωγών έθεσαν ερωτήματα, κατέθεσαν προβληματισμούς, διατύπωσαν προτάσεις.
Ο κ. Σταϊκούρας δεσμεύτηκε να καταθέσει και εγγράφως τους προβληματισμούς των εκπροσώπων των 2.654 δικαιούχων των δικαιωμάτων παραγωγών καπνού του Νομού μας, ώστε να υπάρξουν οι σχετικές διευκρινίσεις και βελτιώσεις από την πλευρά του Υπουργείου, στη βάση του υπάρχοντος σχεδίου, και να αναλάβει την πρωτοβουλία για πραγματοποίηση αντίστοιχων συναντήσεων, πριν την ανακοίνωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της τελικής πρότασης.