Καθημερινή Φθιώτιδα: Οι αριθμοί της κάλπης και τα πραγματικά μηνύματά της

Καθημερινή Φθιώτιδα: Οι αριθμοί της κάλπης και τα πραγματικά μηνύματά της

Το αποτέλεσμα κάθε εκλογικής διαδικασίας περικλείει πάντοτε πολιτικά μηνύματα, τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται, να αναλύονται, να μελετώνται και να αξιολογούνται από τους αποδέκτες τους με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Τα μηνύματα της 7ης Ιουνίου για την ανάδειξη των αντιπροσώπων της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ευκρινή και ηχηρά.
 
Το πρώτο μήνυμα, προς το πολιτικό σύστημα, σχετίζεται με τη μεγάλη αποχή των πολιτών από την εκλογική διαδικασία. Πρόκειται, κατά βάση, για συνειδητή επιλογή, έκφραση απογοήτευσης και δυσαρέσκειας, διαμαρτυρίας και αποδοκιμασίας, αποστασιοποίησης και αποξένωσης από το χώρο της πολιτικής. Για στάση που καταδεικνύει την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πολιτικό προσωπικό της χώρας και επιβεβαιώνει το μέγεθος της κρίσης του πολιτικού μας συστήματος. Το μήνυμα αυτό γίνεται ακόμη πιο ευκρινές με την ενίσχυση των «αντισυστημικών» κομμάτων, στο αριστερό και στο δεξιό τμήμα του πολιτικού φάσματος, με ποσοστά που υπερέβησαν αθροιστικά το 7%.
 
Το δεύτερο μήνυμα, προς τη ΝΔ, σχετίζεται με τη σημαντική μείωση των ποσοστών και ψήφων της. Η αποχή, κυρίως, σημαντικού αριθμού ψηφοφόρων της ΝΔ από τις κάλπες (ερμηνεία που απορρέει λογικά από την απώλεια του 45% των ψηφοφόρων της στις εθνικές εκλογές του 2007 και την ταυτόχρονη συσπείρωση της τάξεως του 80%), σε συνδυασμό με τη μικρή μετατόπιση ψηφοφόρων της σε άλλα κοινοβουλευτικά ή μη σχήματα ως ψήφος διαμαρτυρίας (κυρίως προς το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό) οδήγησαν την κυβερνητική παράταξη σε ήττα. Πρόκειται για συνειδητή πολιτική στάση των ψηφοφόρων που καταδεικνύει την εξάντληση των αποθεμάτων ανοχής των πολιτών σε συγκεκριμένες αποκλίνουσες και παρεκλίνουσες συμπεριφορές και προσωπικές στρατηγικές που έχουν ενοχλήσει, πικράνει και απογοητεύσει τους πολίτες, και ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους της ΝΔ. Για κριτική επιλογή που υποδηλώνει πολιτική δυσαρέσκεια για λάθη και παραλείψεις της κυβέρνησης, κυρίως στον τρόπο λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού.
 
Το τρίτο μήνυμα, προς το ΠΑΣΟΚ, σχετίζεται επίσης με τη μείωση των ποσοστών και ψήφων του. Ένα μήνυμα που είναι ιδιαίτερα ηχηρό, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε τελικά προσδώσει, μετά από λεκτικές παλινωδίες το προηγούμενο χρονικό διάστημα, δημοψηφισματικό χαρακτήρα στην εκλογική διαδικασία. Η επιλογή όμως της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ δεν δικαιώθηκε, καθώς η δημοψηφισματική ετυμηγορία δεν αποτυπώθηκε στις κάλπες. Οι ψηφοφόροι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (περίπου 1.879.000) ήταν κατά 848.000 λιγότεροι από τους αντίστοιχους των εθνικών εκλογών του 2007 και κατά 205.000 λιγότεροι από τους αντίστοιχους των ευρωεκλογών του 2004. Επίσης, το ποσοστό της αξιωματικής αντιπολίτευσης (36,6%) υπολείπεται κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες του αντιστοίχου των εθνικών εκλογών του 2007. Εάν στις προαναφερθείσες επιδόσεις συνυπολογίσουμε τις περιορισμένες μετακινήσεις μεταξύ των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων, τα ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα συσπείρωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης (περίπου 90%) και την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να προσελκύσει ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, είναι εύλογο να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως το ποσοστό και ο αριθμός των ψήφων που συγκέντρωσε η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι μεγέθη που παραπέμπουν σε πλειοψηφική δυναμική, δεν υποδηλώνουν ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.
 
Τα μηνύματα, συνεπώς, της κάλπης των ευρωεκλογών είναι σημαντικά, ευκρινή, ηχηρά και σε πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις. Είναι ιδιαίτερα δυνατά και αυστηρά προς την κυβέρνηση. Όμως, η πρόσφατη ήττα της ΝΔ είναι διαχειρίσιμη, αρκεί να αποτελέσει την αφορμή, για όλους μας, ώστε να καταβάλλουμε ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών και στις προκλήσεις του διαρκώς μεταβαλλόμενου παγκόσμιου τοπίου.
 
Διαθέτουμε, και το επιβεβαίωσε το αποτέλεσμα των εκλογών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ιδεολογική υπεροχή. Διαθέτουμε τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή. Απαιτούνται όμως άμεσες, αποφασιστικές και υπεύθυνες αποφάσεις και επιλογές σε τρεις κατευθύνσεις.
1η κατεύθυνση: Η συνέχιση των υπευθύνων, ρεαλιστικών, συντονισμένων και διορατικών δράσεων και πρωτοβουλιών για την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
2η κατεύθυνση: Η επιτάχυνση, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του κυβερνητικού έργου.
3η κατεύθυνση: Η συναρμολόγηση της θρυμματισμένης εμπιστοσύνης της κοινωνίας στην πολιτική, επαναφέροντας το κύρος της και απαλλάσσοντας το πολιτικό σύστημα από σκιές που θολώνουν την εικόνα του και υπονομεύουν την αξιοπιστία του.
 
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις είμαι βέβαιος ότι η ήττα της ΝΔ στις ευρωεκλογές μπορεί να μετατραπεί σε στρατηγική νίκη στις προσεχείς εθνικές εκλογές.