Ερώτηση προς το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης αναφορικά με την...

Ερώτηση προς το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης αναφορικά με την Ίδρυση και λειτουργία Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας και Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών στο Νομό Φθιώτιδας

ΘΕΜΑ : Ίδρυση και λειτουργία Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας και Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών στο Νομό Φθιώτιδας.
 
Α) Τα παρατιθέμενα στοιχεία αφορούν νομούς στους οποίους έχουν ήδη ιδρυθεί Υποδιευθύνσεις Ασφάλειας, με παράλληλη λειτουργία Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών:
 
1.      Νομός Αιτωλοακαρνανίας: Υποδ/νση Ασφάλειας Αγρινίου με παράλληλη λειτουργία Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου.
2.      Νομός Δωδεκανήσου: Υποδ/νση Ασφάλειας Ρόδου με παράλληλη λειτουργία Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου.
3.      Νομός Έβρου: Υποδ/νση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης με παράλληλη λειτουργία Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αλεξανδρούπολης, αλλά και Υποδ/νση Ασφάλειας Ορεστιάδας με παράλληλη λειτουργία Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ορεστιάδας.
4.      Νομός Ηλείας: Υποδ/νση Ασφάλειας Πύργου, με παράλληλη λειτουργία Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου.
5.      Νομός Θεσπρωτίας: Υποδ/νση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας με παράλληλη λειτουργία Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας.
6.      Νομός Ιωαννίνων: Υποδ/νση Ασφάλειας Ιωαννίνων με παράλληλη λειτουργία Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.
7.      Νομός Καστοριάς: Υποδ/νση Ασφάλειας Καστοριάς με παράλληλη λειτουργία Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καστοριάς
8.      Νομός Κέρκυρας: Υποδ/νση Ασφάλειας Κέρκυρας με παράλληλη λειτουργία Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Κέρκυρας.
9.      Νομός Λάρισας: Υποδ/νση Ασφάλειας Λάρισας με παράλληλη λειτουργία Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας
10. Νομός Μαγνησίας: Υποδ/νση Ασφάλειας Βόλου με παράλληλη λειτουργία Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου
11. Νομός Μεσσηνίας: Υποδ/νση Ασφάλειας Καλαμάτας με παράλληλη λειτουργία Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας
12. Νομός Πιερίας: Υποδ/νση Ασφάλειας Κατερίνης με παράλληλη λειτουργία Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Κατερίνης
13. Νομός Σερρών: Υποδ/νση Ασφάλειας Σερρών με παράλληλη λειτουργία Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Σερρών
 
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία, νομοί όπως ο Νομός Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Μεσσηνίας, Ιωαννίνων, Έβρου, Κερκύρας, Πιερίας, παρόλο που πληθυσμιακά είναι σαφώς μικρότεροι από το Νομό Φθιώτιδας, βάσει της απογραφής του 2001 του Υπουργείου Εσωτερικών, διαθέτουν ήδη Υποδιευθύνσεις Ασφάλειας.
 
Β) Σε ολόκληρη την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δε λειτουργεί καμία Υποδιεύθυνση Ασφάλειας.
 
Γ) Στο Νομό Φθιώτιδας λειτουργεί αυτή τη στιγμή το Τμήμα Ασφάλειας Λαμίας, με οργανική δύναμη μόλις 37 αστυνομικών, οι οποίοι καλούνται να αστυνομεύσουν ολόκληρο το νομό σε θέματα ασφάλειας.
 
Δ) Ο Νομός Φθιώτιδας λόγω και του οδικού άξονα αποτελεί βασικό πέρασμα ναρκωτικών ουσιών, αλλά και άλλων έκνομων ενεργειών.
 
Ε) Ο Νομός Φθιώτιδας είναι ήδη επιβαρυμένος με επιπλέον αστυνομικά καθήκοντα, καθώς εδώ και δύο χρόνια λειτουργούν στο Δομοκό δικαστικές φυλακές, χωρίς όμως να έχει ιδρυθεί Τμήμα Μεταγωγών – Δικαστηρίων.
 
Κατόπιν όλων των παραπάνω στοιχείων, ζητείται η ίδρυση των αντιστοίχων υπηρεσιών και στο Νομό Φθιώτιδας, στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας που σχεδιάζεται από το Αρχηγείο, προκειμένου να αστυνομεύεται επαρκέστερα ολόκληρος ο Νομός και να εδραιωθεί το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.
 
 ΕΡΩΤΑΤΑΙ
 Ο κ. Υπουργός:
 
Αν προτίθεται το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας να ιδρύσει στο Νομό Φθιώτιδας Υποδιεύθυνση Ασφάλειας με παράλληλη ίδρυση Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, και σε θετική απάντηση, παρακαλώ όπως με ενημερώσετε για το χρονοδιάγραμμα ίδρυσης της Υπηρεσίας αυτής.