Χαιρετισμός στην Ημερίδα «Ο Δήμος Λαμιέων από την Κοινωνία της Πληροφορίας στην...

Χαιρετισμός στην Ημερίδα «Ο Δήμος Λαμιέων από την Κοινωνία της Πληροφορίας στην Ψηφιακή Σύγκλιση»

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές της σημερινής Ημερίδας και ιδιαιτέρως το Δήμαρχο Λαμιέων κ. Κοτρωνιά για την πρόσκληση που μου απηύθυναν να παραστώ και να χαιρετίσω τις εργασίες της Ημερίδας.
Μιας Ημερίδας που στόχο έχει την ενημέρωση των πολιτών για τα έργα του ψηφιακού τομέα που έχουν υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ αλλά και την παρουσίαση εκείνων που σχεδιάζονται στη νέα προγραμματική περίοδο για την Ψηφιακή Σύγκλιση.
Τα τελευταία χρόνια είμαστε όλοι μάρτυρες μιας μεγάλης ψηφιακής επανάστασης που συντελείται σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Μιας επανάστασης που καθιστά τις νέες τεχνολογίες της πληροφορικής καθοριστικό συστατικό της καθημερινότητας του πολίτη, αλλά και απαραίτητο μέσο και προϋπόθεση για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των συμπολιτών μας και την ανάπτυξη των κοινωνιών μας.
Η χώρα μας, έστω και με αρκετή καθυστέρηση σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, μπήκε στην τροχιά της Ψηφιακής Επανάστασης.
Η Κυβέρνηση διαμόρφωσε από το 2004 και εφάρμοσε από το 2006 την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική για να συγκλίνει η χώρα στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα.
Έτσι, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, κατάφερε να κατακτήσει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας, καταλαμβάνοντας:
 • την 1η θέση παγκοσμίως το 2006,
 • την 1η θέση σε ευρωπαϊκό και 6η σε παγκόσμιο επίπεδο το 2007,
ενώ βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης και για το 2008.
Η πρόοδος της Ψηφιακής Ελλάδας τα τελευταία έτη, αντικατοπτρίζεται σε όλους τους δείκτες, καθώς, σήμερα:
 • η χρήση Η/Υ από πολίτες αυξήθηκε κατά 100% (από 27% του πληθυσμού το 2004 σε 54% το 2009) με ταυτόχρονη αύξηση σχεδόν 100% στην πρόσβαση των πολιτών στο Διαδίκτυο (από σχεδόν 20% το 2004 σε 39% σήμερα).
 • η διείσδυση της ευρυζωνικότητας στον πληθυσμό από το 0,1% που ήταν το 2004, έφτασε στο 13,4%
 • το 40% των νοικοκυριών (έναντι σχεδόν 22% το 2004) και περισσότεροι από εννέα στους δέκα νέους έως 24 ετών χρησιμοποιούν το διαδίκτυο (95%), ποσοστό που αντιστοιχεί στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο ώστε να μην υπάρχει πια ψηφιακό χάσμα στις νεαρότερες ηλικίες συγκριτικά με την ΕΕ.
 • το κόστος της ευρυζωνικής σύνδεσης μειώθηκε ως και 85%, καθώς το Μάρτιο του 2004, η Ελλάδα ήταν η πιο ακριβή χώρα στις ευρυζωνικές συνδέσεις. Σήμερα οι μηνιαίες τιμές κινούνται στο μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε.
 • το 97% των επιχειρήσεων με πάνω από 10 εργαζομένους έχει πλέον πρόσβαση στο Διαδίκτυο και το 83% χρησιμοποιεί σήμερα ευρυζωνικές συνδέσεις, (έναντι κάτω του 30% το 2004).
 • στις Δημόσιες Υπηρεσίες υπάρχει σημαντική αύξηση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές με το 19% των πολιτών και το 81% των επιχειρήσεων να συναλλάσσονται ηλεκτρονικά με δημόσιους φορείς (από λιγότερο του 8% το 2004).
 • ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των νοικοκυριών με πρόσβαση στο Διαδίκτυο έχει αυξηθεί στη χώρα μας στο 17,6%, έναντι 7,7% στην ΕΕ-27.
 
Στρατηγικός στόχος της Κυβέρνησης είναι η επίτευξη – παράλληλα με την εθνική – της περιφερειακής ψηφιακής σύγκλισης μέσω στοχευμένων πρωτοβουλιών, δράσεων και προγραμμάτων που απέσπασαν τους επαίνους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Ειδικότερα για το Νομό Φθιώτιδας, τον περασμένο μήνα εγκρίθηκαν πόροι ύψους:
 • 1.038.000 € στους Δήμους του Νομού μας για «Καινοτόμες Υπηρεσίες Προώθησης της Ευρυζωνικότητας με παροχή Ηλεκτρονικών Εφαρμογών για Φορητές Συσκευές και Ασύρματα Ευρυζωνικά Δίκτυα για τον Πολίτη και το Προσωπικό», και
 • 238.500 € στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας για ολοκληρωμένες Ευρυζωνικές Υπηρεσίες με χρήση Υποδομών Υψηλής Ταχύτητας για την Πληροφόρηση και Ενημέρωση Ταξιδιωτών και Επισκεπτών του Νομού.
Η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα είναι αναμφισβήτητη.
Οι παραπάνω επιδόσεις επιβεβαιώνουν, ότι η χώρα μας έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να καλύψει σημαντικό μέρος από το χαμένο έδαφος σε σχέση με την Ευρώπη.
Μιλάμε για συγκεκριμένα έργα και δράσεις που φέρνουν την ψηφιακή Ελλάδα πιο κοντά σε κάθε πολίτη και κάθε επιχείρηση.
Δεν σημαίνει όμως ότι αρκούμαστε σ’ αυτά.
Υπάρχει ακόμα μακρύς δρόμος και απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για να συγκλίνουμε στα επίπεδα της ΕΕ και να είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της νέας ψηφιακής πραγματικότητας προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας.