Καθημερινή Φθιώτιδα: Πολιτική συνέπεια και υπενθύμιση απέναντι στην κινδυνολογία

Καθημερινή Φθιώτιδα: Πολιτική συνέπεια και υπενθύμιση απέναντι στην κινδυνολογία

Η συνέπεια των θέσεων και απόψεων των ηγετών και των πολιτικών κομμάτων αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για μία ουσιαστική και εποικοδομητική πολιτική αντιπαράθεση, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, όπου για πολλούς, η προσφυγή στο μηδενισμό και την κινδυνολογία φαντάζει ιδιαίτερα ελκυστική. Είναι απαραίτητο συνεπώς, στο όνομα της πολιτικής συνέπειας, και καθώς πλησιάζει η ώρα της ευρωκάλπης, να υπενθυμίσουμε ενδεικτικά ορισμένα βασικά στοιχεία της επικίνδυνης, παραπλανητικής, άστοχης και λαοπλάνας φιλολογίας που χαρακτήρισε τον πολιτικό λόγο της αξιωματικής αντιπολίτευσης την τελευταία περίοδο, αντιπαραθέτοντας στην πλάνη την αλήθεια. Την αλήθεια για την κατάσταση στην οικονομία, στην απασχόληση και στην κοινωνική συνοχή της χώρας μας εν μέσω της δυσμενέστερης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
 
Ο κ. Παπανδρέου (24.07.08) υπογράμμισε, αναφορικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας, πως «Η πολιτική της Ν.Δ. μας οδηγεί σε συλλογική χρεοκοπία», ωστόσο η Ελλάδα είναι μία από τις δύο χώρες της Ευρωζώνης που το πρώτο τρίμηνο του 2009 σημείωσε θετικό ρυθμό ανάπτυξης (0,3%) όταν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι
-4,6%.
 
Ο κ. Σημίτης (Δεκέμβριος 2008) υποστήριξε πως «…υπάρχει κίνδυνος υποχρεωτικής προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικός Ταμείο», ωστόσο η Ελλάδα, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες, κατάφερε με ευκολία και επιτυχία να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες, και μάλιστα προχώρησε σε επιπλέον δανεισμό, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα μαξιλάρι ασφαλείας, λειτουργώντας υπεύθυνα και με κινήσεις που εξυπηρετούν το συμφέρον της χώρας.
 
Ο κ. Παπανδρέου (20.11.2008) τόνισε πως το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας μέσω των 28 δις € στην οικονομία «…δεν παρέχει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, αντιθέτως, δίνει απλώς μια λευκή επιταγή στις τράπεζες», ωστόσο έχουν απορροφηθεί περισσότερα από 9,5 δις € και τα πρώτα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας είναι ορατά στην πραγματική οικονομία, ενώ η επιταγή δεν είναι «λευκή», καθώς οι τράπεζες λαμβάνουν με ιδιαίτερη δυσκολία και σκεπτικισμό τους πόρους του προγράμματος, καταρρίπτοντας τις απόψεις για χάρισμα των 28 δις € στις τράπεζες.
 
Ο κ. Παπανδρέου (15.04.09) ανέφερε πως «…η δημοσιονομική εκτροπή συνεχίζεται, η δημοσιονομική κρίση έχει την υπογραφή της ΝΔ…», ωστόσο το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5,1% για το 2009, χαμηλότερα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης (5,3%), ενώ προβλέπεται να διευρυνθεί κατά 0,7 ποσοσταίες μονάδες τη διετία 2008-2010 (από 5,0% σε 5,7%), η οποία είναι, με εξαίρεση τη Μάλτα, η μικρότερη προβλεπόμενη αύξηση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Την ίδια περίοδο η αύξηση στην Ευρωζώνη εκτιμάται στις 4,6 ποσοστιαίες μονάδες.
 
Ο κ. Παπακωνσταντίνου (05.05.08) υποστήριξε, σχετικά με τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ., πως «…σε έξι μήνες θα λάβει χώρα νέα αύξηση του ΦΠΑ», ωστόσο όχι μόνο δεν αυξήθηκαν το ΦΠΑ και οι φόροι, αλλά όλοι οι φορολογούμενοι ωφελήθηκαν από τη σταδιακή μείωση της φορολογικής κλίμακας και την αύξηση του αφορολόγητου ποσού.
 
Ο κ. Χρυσοχοΐδης (20.01.09), αξιολογώντας το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ, κατέληξε πως «…το πρόγραμμα όλο αντιμετωπίζει μια παταγώδη αποτυχία σε ό,τι αφορά τη ροή του χρήματος προς την πραγματική οικονομία», ωστόσο στην πρώτη φάση του προγράμματος χορηγήθηκαν δάνεια σε 27.300 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ύψους 3,2 δις €, ενώ στη δεύτερη φάση αναμένεται να δανειοδοτηθούν άλλες 50.000 επιχειρήσεις με 6,3 δις €.
 
Ο κ. Παπανδρέου (7.12.07) δήλωσε, αναφορικά με την υπόθεση της Ολυμπιακής, πως «…η Ν.Δ. οδήγησε την εταιρεία στη χρεοκοπία, … και απαξίωσε συνειδητά τον εθνικό αερομεταφορέα», ωστόσο η κυβέρνηση της Ν.Δ. επέτυχε την ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Αερομεταφορέα που επιβάρυνε για χρόνια τους Έλληνες φορολογούμενους με 1.000.000 € την ημέρα, επιφέροντας έσοδα 150εκ. € στο Ελληνικό δημόσιο ετησίως.
 
Ο κ. Σκουλάς (19.09.08) υποστήριξε, εκτιμώντας την κατάσταση στον αγροτικό τομέα, πως «…η Ν.Δ. δε σεβάστηκε το αγροτικό επάγγελμα και αποξένωσε τους αγρότες από την ύπαιθρο με αποτέλεσμα την εγκατάλειψή της», ωστόσο η Κυβέρνηση διεκδίκησε και διασφάλισε για τη στήριξη του αγρότη 22 δις € από την ΕΕ ως το 2013, χορήγησε άτοκα δάνεια ύψους 300 εκ. € για 5 χρόνια σε 12.000 κτηνοτρόφους, προωθεί 6 δις € για την ανάπτυξη της υπαίθρου με το πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής», ενώ πιστώθηκαν το 2008, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, με 2,1 δις € οι λογαριασμοί 900.000 αγροτών.
 
Η κ. Χριστοφιλοπούλου (15.04.09), αξιολογώντας τις επιδόσεις και τις προβλέψεις για την ανεργία, τόνισε πως «…η ανεργία έχει ήδη φτάσει πλέον σε δυσθεώρητα ύψη», ωστόσο η κυβέρνηση της Ν.Δ. τη μείωσε από το 11,3% που την παρέλαβε το πρώτο τρίμηνο του 2004, εν μέσω οικονομικής άνθησης και Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ, εκτιμάται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανέλθει το 2009 στο 9,1%, εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, εκτίμηση που μεταφράζεται σε αύξηση 2 ποσοστιαίων μονάδων, την ίδια στιγμή που στην ΕΕ προβλέπεται αύξηση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.
 
Η κ. Ξενογιαννακοπούλου (07.03.08) υπογράμμισε, αναλύοντας το κυβερνητικό έργο, πως «…το νομοσχέδιο ομολογεί ότι και οι συντάξεις θα μειωθούν», ωστόσο σε σχέση με το 2004 οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ εισπράττουν 1.246 € περισσότερα το χρόνο, αύξηση δηλαδή ύψους 63%, και περισσότεροι από 1.670.000 συνταξιούχοι λαμβάνουν (από 22/5) αυξήσεις με τη μορφή έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων 300 και 500 €, αυξήσεις πολλαπλάσιες του πληθωρισμού.
 
Για τους πολίτες, συνεπώς, που η σκέψη και η στάση ζωής δεν προσδιορίζεται από κενές, παραπλανητικές και ακραίες προσεγγίσεις, αλλά από την αναζήτηση της αλήθειας, η πολιτική επιλογή συνέπειας, υπευθυνότητας και διορατικότητας είναι η επιλογή του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ. για μία ευημερούσα Ελλάδα σε μία ισχυρή Ευρώπη.