Η Χώρα: Το διακύβευμα των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου

Η Χώρα: Το διακύβευμα των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου. Μία ιδιαίτερα κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, που διεξάγεται μάλιστα στη συγκυρία της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία έχει θέσει σε δοκιμασία τη συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Ενός οικοδομήματος στο οποίο έχουμε, ως χώρα, συνειδητά επιλέξει να είμαστε ένα ισότιμο και σεβαστό μέλος. Η ψήφος, συνεπώς, των ευρωεκλογών, κυρίως υπό τις παρούσες συνθήκες, έχει υψηλές πολιτικές απαιτήσεις. Απαιτήσεις που εκπληρώνονται με τη θετική ψήφο στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ., για μια σειρά από λόγους, όπως:

 •  Το σημαντικό κυβερνητικό έργο που έχει επιτελεστεί. Την τελευταία πενταετία η χώρα, με τις όποιες καθυστερήσεις, έχει εισέλθει σε μία πορεία μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών σε καίριους τομείς δράσης (όπως οι πρόσφατες καταργήσεις και συγχωνεύσεις 255 φορέων και οργανισμών του Δημοσίου και η αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής), επιδιώκοντας την ενίσχυση της ανάπτυξης, την τόνωση της απασχόλησης και την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.
 • Οι ορθές, ρεαλιστικές, υπεύθυνες και διορατικές επιλογές της Κυβέρνησης για τη μείωση των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ., έγκαιρα και αποφασιστικά, μακριά από ανέξοδες δόσεις υποσχεσιολογίας, παροχολογίας και κινδυνολογίας εντός και εκτός συνόρων, ανέλαβε και αναπτύσσει στοχευμένες δράσεις, και προχώρησε στην κατάρτιση εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης.
 • Η ιδεολογική υπεροχή της Ν.Δ. με την προσήλωση στις αρχές και στις αξίες του κοινωνικού φιλελευθερισμού, της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς όπως αναφέρει και η διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
 • Η ισχυρή και ανανεωμένη υποψήφια ομάδα της Ν.Δ. για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το ψηφοδέλτιο εκφράζει ένα ευρύ κοινωνικό φάσμα και συγκροτείται από πρόσωπα που είναι σε θέση να προωθήσουν και να διεκδικήσουν με αποφασιστικότητα τα εθνικά μας συμφέροντα, προασπίζοντας, συνάμα, την ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης.
 • Η συνέπεια της Ν.Δ. στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Η Ν.Δ. αποτελεί την παράταξη των μεγάλων και απόλυτα δικαιωμένων πολιτικών επιλογών, χωρίς τις οποίες η Ελλάδα θα πελαγοδρομούσε στους τρίτους δρόμους του δογματισμού και του ανεύθυνου λαϊκισμού.
 • Η συμμετοχή της Ν.Δ. στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας. Η Ν.Δ. κατάφερε, μέσα από μία διαδικασία πολύμηνων διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων, να επιτύχει την ενσωμάτωση όλων των εκκρεμών εθνικών θεμάτων στο προεκλογικό διακηρυκτικό κείμενο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. 
Από την άλλη πλευρά, στις πολιτικές δυνάμεις του λαϊκισμού και της ανεύθυνης δημαγωγίας συγκαταλέγεται η ελληνική εκδοχή της σοσιαλδημοκρατίας, η ηγεσία της οποίας πελαγοδρομεί και θέτει επικίνδυνα και άστοχα διλλήματα, όπως αυτό που ανέπτυξε πρόσφατα ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης περί «σοσιαλισμού ή βαρβαρότητας». Η αστοχία του διλλήματος αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι αυτό πλέον έχει αλλάξει, καθώς ο κ. Παπανδρέου σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου έθεσε το νέο δίλλημα «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Δίλημμα που δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, στην πραγματική εικόνα της Ελληνικής οικονομίας.
 
Η τελευταία απεικόνιση της κατάστασης της ευρωπαϊκής οικονομίας επιβεβαιώνει τις αντοχές και την ανθεκτικότητα της Ελληνικής οικονομίας απέναντι στις επιπτώσεις της κρίσης, σε σχέση με την εικόνα που εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία και τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
 • Η Ελλάδα είναι μία τις δύο χώρες της Ευρωζώνης που το πρώτο τρίμηνο του 2009 σημείωσε θετικό ρυθμό ανάπτυξης (0,3%) όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι -4,6%.
 • Το ποσοστό ανεργίας της Ελλάδας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 9,1% για το 2009, χαμηλότερα από το μέσο όρο (9,9%) της Ευρωζώνης (να θυμίσουμε ότι το παραλάβαμε στο 11,3% το πρώτο τρίμηνο του 2004).
 • Το ποσοστό ανεργίας της Ελλάδας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες τη διετία 2008-2010 (από 7,7% στο 9,7%), η οποία είναι, με εξαίρεση τη Μάλτα, η μικρότερη προβλεπόμενη αύξηση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Την ίδια περίοδο η αύξηση στην Ευρωζώνη εκτιμάται στις 4 ποσοστιαίες μονάδες.
 • Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5,1% για το 2009, χαμηλότερα από το μέσο όρο (5,3%) της Ευρωζώνης (να θυμίσουμε ότι το παραλάβαμε στο 7,5% το 2004).
 • Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας προβλέπεται να διευρυνθεί κατά 0,7 ποσοσταίες μονάδες τη διετία 2008-2010 (από 5,0% στο 5,7%), η οποία είναι, με εξαίρεση τη Μάλτα, η μικρότερη προβλεπόμενη αύξηση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Την ίδια περίοδο η αύξηση στην Ευρωζώνη εκτιμάται στις 4,6 ποσοστιαίες ομάδες.
Συνεπώς, το κινδυνολογικό παραλήρημα της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι μεγαλύτερες αντοχές της Ελληνικής οικονομίας σε σχέση με την Ευρωζώνη, καταδεικνύουν πως όχι μόνο δε βουλιάζει η χώρα, αλλά καταφέρνει να αντιμετωπίσει την κρίση με επιτυχία, καθιστώντας το δίλημμα του κ. Παπανδρέου άτοπο και παραπλανητικό.
 
Το δίλλημα αυτό, όμως, τροφοδοτεί χρήσιμους και εποικοδομητικούς συνειρμούς σε όσους η σκέψη και η στάση ζωής δεν προσδιορίζεται από κενές, παραπλανητικές και ακραίες προσεγγίσεις, αλλά από την αναζήτηση της αλήθειας σε ουσιώδη και υπαρκτά διλήμματα. Τα πραγματικά διλλήματα που αντιμετωπίζει ο Ελληνικός λαός σήμερα είναι «συνέπεια ή τυχοδιωκτισμός», «σιγουριά ή αβεβαιότητα», «σταθερότητα ή αναποτελεσματικότητα», «υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα» και «κοινωνική οικονομία της αγοράς ή σοσιαλιστικές περιπλανήσεις».
 
Στα παραπάνω διλήμματα οι Έλληνες πολίτες έχουν κάνει την επιλογή τους. Επιλέγουν συνέπεια, σιγουριά, σταθερότητα και υπευθυνότητα. Επιλέγουν την αλήθεια και τη στήριξη του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ. για μια Ευρώπη δημοκρατίας, ασφάλειας, ευημερίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, με ισχυρό διεθνή ρόλο και ενιαία φωνή στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.
 
Οι επιλογές των πολιτών τα τελευταία χρόνια και η εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού, κ. Κώστα Καραμανλή, μας επιτρέπουν να βαδίζουμε στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου με δύναμη, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.