Δελτίο Τύπου από την Ημερίδα «Έξι χρόνια λειτουργίας του Προγράμματος ΒσΣ: Απολογισμός...

Δελτίο Τύπου από την Ημερίδα «Έξι χρόνια λειτουργίας του Προγράμματος ΒσΣ: Απολογισμός – Αναγκαιότητα – Προοπτικές»

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας παρακολούθησε σήμερα Παρασκευή 23 Μαϊου 2008 τις εργασίες της Ημερίδας με θέμα:
«Έξι χρόνια λειτουργίας του Προγράμματος ΒσΣ:
Απολογισμός – Αναγκαιότητα – Προοπτικές»,
η οποία διοργανώθηκε από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία,<<ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ>> στο Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας.
Στο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:
<<Βασικός στόχος της πολιτικής δράσης της εκάστοτε κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους δικαίου, ενός κράτους κοινωνικής ευημερίας και συνοχής.
Σημαντική πρωτοβουλία των Ελληνικών κυβερνήσεων προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί, τα τελευταία 6 χρόνια, η λειτουργία του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
Ενός Προγράμματος κοινωνικής προστασίας που έχει στόχο την παροχή ανοικτής, συστηματικής και οργανωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας και περίθαλψηςστα ηλικιωμένα άτομα και σε άτομα με ειδικές ανάγκες.
Ενός Προγράμματος που συνδέεται με την αποφυγή του στιγματισμού και του εγκλεισμού, και κατά συνέπεια του κοινωνικού αποκλεισμού.
Ενός Προγράμματος που ενισχύει και εξασφαλίζει την αξιοπρεπή και αυτόνομη διαβίωση, την οικογενειακή και κοινωνική συνοχή, την ποιότητα ζωής των συμμετεχόντων.
Η εφαρμογή του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στο Νομό Φθιώτιδας κρίνεται επιτυχημένη.
Από τον Σεπτέμβριο του 2002, λειτουργούν 27 τέτοιες Δομές σε όλους του Δήμους του Νομού.
Παρέχονται, καθημερινά, υπηρεσίες κοινωνικής εργασίας, νοσηλευτικής φροντίδας και οικογενειακής – οικιακής βοήθειας σε περίπου 2.500 συμπολίτες μας.
Σε συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, διαβιούν μόνοι τους, δεν έχουν την πλήρη φροντίδα από την οικογένεια τους, δεν έχουν επαρκείς οικονομικούς πόρους.
Η αποδοχή του Προγράμματος στις τοπικές κοινωνίες είναι καθολική.
Αποτελεί μια από τις πιο αξιόπιστες, ωφέλιμες και αντιληπτές υπηρεσίες προς τους Δημότες.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τα καταρτισμένα στελέχη που επανδρώνουν τις Δομές για το σημαντικό έργο που επιτελούν.
Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι η λειτουργία του Προγράμματος πρέπει να συνεχιστεί.
Πιο αποτελεσματικά. Πιο ενεργά. Πιο αποφασιστικά. Η Κυβέρνηση διασφάλισε τη χρηματοδότησή του.
Εξασφάλισε, τουλάχιστον μέχρι το 2013, τα απαραίτητα κονδύλια για τη λειτουργία των προνοιακών δομών των δήμων σε όλη την Ελλάδα.
Κονδύλια που θα προέρχονται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, χωρίς να επιβαρύνεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Σε ότι αφορά τις κάποιες καθυστερήσεις στις αμοιβές των στελεχών, υπάρχει διατυπωμένη η δέσμευση της Κυβέρνησης να καταβληθούν τα δεδουλευμένα εντός του μηνός.
Παράλληλα, σε ότι αφορά τη μόνιμη στελέχωσή του, με το Νόμο 3584/2007 δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να τροποποιούν τους οργανισμούς εσωτερικής υπηρεσίας, να συστήνουν τις αναγκαίες θέσεις εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε με σχετική διαδικασία να καλύπτονται οι αντίστοιχες θέσεις.>>