Δελτίο Τύπου από την Ερώτηση προς την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας,...

Δελτίο Τύπου από την Ερώτηση προς την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κ. Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, αναφορικά με την απαλλαγή καταβολής της ασφαλιστικής εισφοράς από τους Ιδιοκτήτες Μικρών Καφενείων

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσε, μαζί με άλλους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Ερώτηση προς την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κ. Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, αναφορικά με τη λήψη νομοθετικής ρύθμισης για την απαλλαγή καταβολής της ασφαλιστικής εισφοράς από τους Ιδιοκτήτες Μικρών Καφενείων στις περιφέρειες της χώρας. Ειδικότερα, η Ερώτηση, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:
«Οι ισχύουσες ρυθμίσεις αναφορικά με την καταβολή της ασφαλιστικής εισφοράς στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) από τους Ιδιοκτήτες Μικρών Καφενείων είναι ιδιαιτέρα επιβαρυντικές για τους συνταξιούχους, ασφαλισμένους στον ΟΓΑ και σε άλλα Ταμεία, που διατηρούν καφενεία στα μικρά χωριά, καθώς προβλέπουν την υποχρεωτική ασφάλισή τους στον ΟΑΕΕ και συνεπώς, την καταβολή της εισφοράς. Οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να την καταβάλουν, καθώς τα καφενεία βασίζονται σε μικρή πελατεία, κυρίως τρίτης ηλικίας, και έχουν περιορισμένα έσοδα, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι στα απομακρυσμένα χωριά της Ελληνικής επαρχίας τα καφενεία αποτελούν το μοναδικό σημείο κοινωνικής συνάντησης, αλλά και το βασικό χώρο κοινωνικής συνάθροισης και διασκέδασης των κατοίκων. Οι ιδιοκτήτες των μικρών καφενείων στα χωριά της περιφέρειας αντιμετωπίζουν ήδη έντονα οικονομικά προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης, σε αρκετές δε περιπτώσεις κινδυνεύουν και να κλείσουν τα καφενεία τους.»
Στη σχετική Ερώτηση προτείνεται από τους Βουλευτές να προβεί η Κυβέρνηση στην επανεξέταση της συγκεκριμένης ρύθμισης, με στόχο την υποστήριξη των μικρομεσαίων και των χαμηλόμισθων και τη μετρίαση των αρνητικών επιπτώσεων της παρούσας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Προς την κατεύθυνση αυτή, κρίνουν σημαντική την εξαίρεση των εν λόγω ιδιοκτητών από την υποχρεωτική καταβολή εισφοράς στον ΟΑΕΕ, καθώς παλαιότερα οι τελευταίοι δεν κατέβαλαν σχετική εισφορά στο ΤΕΒΕ.