Χαιρετισμός στη Θεατρική Παράσταση «Αντιγόνη του Σοφοκλή» του 4ου Γενικού Λυκείου Λαμίας

Χαιρετισμός στη Θεατρική Παράσταση «Αντιγόνη του Σοφοκλή» του 4ου Γενικού Λυκείου Λαμίας

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης για την πρόσκληση που μου απηύθυναν να παραστώ και να χαιρετίσω ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πολιτιστικό δρώμενο.
 
Θα ήθελα να συγχαρώ τους συντελεστές της σημερινής παράστασης, αφενός για την επιλογή του εν λόγω έργου, το οποίο συνοδεύεται από διαχρονικά μηνύματα ιδανικών, αρχών και αξιών, και αφετέρου για την αξιέπαινη πρωτοβουλία διοργάνωσης της παράστασης στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του 4ου Γενικού Λυκείου Λαμίας, αξιοποιώντας το σχολείο ως φορέα δημιουργικότητας και καινοτομίας.
 
Συγχαρητήρια, φυσικά, και στους μαθητές που, μαζί με τους καθηγητές τους, αξιοποιούν τις δυνατότητες δημιουργίας που τους παρέχει το σχολείο, υλοποιούν με όρεξη και μεράκι αξιόλογες πολιτιστικές πρωτοβουλίες, στήνουν με ταλέντο και επιμονή μία ενδιαφέρουσα θεατρική παράσταση, και παράγουν πολιτισμό.
 
Η Παιδεία (ιδανικά) αποτελεί εκείνη την κοινωνική, πνευματική και πολιτισμική διαδικασία διάπλασης υπευθύνων, σκεπτόμενων, συνετών και δημοκρατικών πολιτών.
Είναι μία σημαντική εκπαιδευτική διαδικασία κατά την οποία θεμελιώνονται και προάγονται οι γνώσεις, οι δεξιότητες, το ερευνητικό πνεύμα, η κοινωνική ευαισθησία και η ανθρωπιστική καλλιέργεια.
 
Είναι μία διαδικασία άμεσα συνυφασμένη με τον πολιτισμό, καθώς η παραγωγική διασύνδεση της εκπαίδευσης και του πολιτισμού συμβάλλει στην ανάπτυξη μίας αμφίδρομης σχέσης μεταξύ σχολείου και κοινωνίας.
 
Μιας σχέσης που βελτιώνει τις δομές και το επίπεδο της κοινωνίας μας, καθιστώντας το σχολείο φορέα πολιτισμού και δημιουργίας.
Φορέα που καλλιεργεί την εθνική μας παράδοση και κληρονομία, που αποδίδει μία περισσότερο πνευματική, συλλογική και, φυσικά, ελκυστική διάσταση στη σχολική καθημερινότητα, που δεν είναι προσανατολισμένος μόνο στις γνώσεις και τις πληροφορίες, μα λειτουργεί και ως «τεχνουργός», και που συμβάλλει στο άνοιγμα των πνευματικών οριζόντων των νέων.
 
Συνεπώς, η πολιτιστική διάσταση του προγράμματος του Ελληνικού σχολείου είναι ουσιαστική και απαραίτητη.
Είναι ιδιαιτέρως εποικοδομητική μέσα από την ανάπτυξη καλλιτεχνικής δημιουργίας, εικαστικών παρεμβάσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως η σημερινή θεατρική παράσταση της Αντιγόνης του Σοφοκλή.
 
Με αυτές τις λίγες σκέψεις, θα ήθελα για μία ακόμη φορά να συγχαρώ τους  συντελεστές  της θεατρικής παράστασης, το Διευθυντή και το Σύλλογο καθηγητών του 4ου Γενικού Λυκείου Λαμίας, και τους μαθητές, και να τους ευχηθώ να λαμβάνουν πάντα τέτοιες αξιόλογες πρωτοβουλίες.