Χαιρετισμός στην Ημερίδα της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου και Ελιάς (ΕΔΟΕΕ) «Ο...

Χαιρετισμός στην Ημερίδα της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου και Ελιάς (ΕΔΟΕΕ) «Ο ρόλος του Ελαιοτριβείου στην παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας. Η ελαιοκαλλιέργεια και οι προοπτικές της»

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές της σημερινής ημερίδας για την πρόσκληση που μου απηύθυναν να συμμετάσχω και να χαιρετίσω την εκδήλωση, και να τους συγχαρώ για το αντικείμενο της συζήτησης.
Αντικείμενο με εξαιρετικό και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Νομό μας, το Νομό Φθιώτιδας.
Τους τυποποιητές ελαιολάδου, τους ελαιοτριβείς, τους ελαιοπαραγωγούς, τους εμπόρους ελαιολάδου.
 
Κυρίες και κύριοι,
Η ελιά και το ελαιόλαδο αποτελούν βασικό συστατικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου.
Το αποτέλεσμα είναι η διεθνής ζήτηση για τα εν λόγω αγροτικά προϊόντα να έχει αυξηθεί, καθιστώντας την ελιά βασικό συστατικό ανάπτυξης του ελληνικού αγροτικού τομέα ή, για να δανειστώ τον τίτλο προ μηνών σχετικής ημερίδας, καθιστώντας την εθνικό θησαυρό.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία:
1. Ο τομέας του ελαιολάδου προσφέρει απασχόληση σε περισσότερες από 450.000 οικογένειες και συνεισφέρει στην εθνική μας οικονομία με περίπου 1,5 δις ευρώ.
2. Στη χώρα μας έχουμε περίπου 30 εκατομμύρια καλλιεργούμενα ελαιόδεντρα επιτραπέζιας ελιάς σε έκταση περίπου 1,5 εκ. στρεμμάτων.
3. Το μερίδιο της ελληνικής παραγωγής επί της παγκόσμιας παραγωγής έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς η χώρα μας κατατάσσεται 2η στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 5η παγκοσμίως αναφορικά με την παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς.
4. Η ετήσια παραγωγή κυμαίνεται στους 120.000 τόνους, απ’ τους οποίους εξάγονται οι 80.000 σε περίπου 80 χώρες.
5. Η αξία της εξαγόμενης επιτραπέζιας ελιάς, αντιστοιχεί στο 6,5% περίπου των εξαγόμενων ελληνικών αγροτικών προϊόντων και στο 1,3% όλων των ελληνικών εξαγόμενων προϊόντων.
 
Φυσικά, η ελιά και το ελαιόλαδο έχουν ιδιαίτερα μεγάλη σημασία και για το Νομό μας, καθώς:
1. Η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί το 26% της καλλιεργούμενης γης του Νομού μας και καλύπτει έκταση περί τα 380.000 στρέμματα με 6.500.000 ελαιόδεντρα.
2. Τα τελευταία χρόνια (με την κατάργηση των επιδοτήσεων) οι ελαιοπαραγωγοί εφαρμόζουν νέες μεθόδους καλλιέργειας, με αποτέλεσμα 500 παραγωγοί να ασχολούνται με τη βιολογική καλλιέργεια της ελιάς – καλύπτοντας περίπου 20.000 στρέμματα.
3. Η μέση παραγωγή ελαιολάδου (της τελευταίας δεκαετίας) είναι 9.000 τόνοι εκ των οποίων το 80% είναι εξαίρετο παρθένο ελαιόλαδο.
4. Στην παραγωγή αυτής της εξαιρετικής ποιότητας ελαιολάδου συμβάλλουν τα, περίπου, 45 σύγχρονα ελαιοτριβεία του Νομού μας.
5. Παράλληλα, περίπου 15 επιχειρήσεις ασχολούνται με την επεξεργασία της ελιάς και της εξαγωγής της.
6. Ο ετήσιος όγκος εξαγωγών επιτραπέζιων ελιών του Νομού μας αυξήθηκε το 2007 σε σχέση με το 2004 κατά 127% – από 2.550 τόνους σε 5.800 τόνους.
 
Η Ελληνική Πολιτεία στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τον ελαιοκομικό τομέα,
  • ενισχύοντας τη βιολογική καλλιέργεια,
  • προωθώντας τις δράσεις των τριετών επιχειρησιακών προγραμμάτων των οργανισμών ελαιουργικών φορέων (έχουν υποβληθεί 26 προγράμματα τα οποία χρηματοδοτούνται με περίπου 33 εκατ. ευρώ την τριετία),
  • προωθώντας δράσεις στον τομέα της επικοινωνίας για την προβολή του ελαιόλαδου και την αύξηση του μεριδίου αγοράς στο εσωτερικό και σε τρίτες χώρες,
  • επιδοτώντας φορείς για ελαιόλαδο ποιότητας Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης,
  • διευρύνοντας τον εξαγωγικό ορίζοντα της ελιάς και του ελαιολάδου προς νέες κερδοφόρες αγορές, όπως αυτή της Κίνας.
Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα ελληνικού ελαιολάδου στην Ασία. Οι ελληνικές εξαγωγές παρθένου ελαιολάδου προς την Κίνα παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια εντυπωσιακή άνοδο. Το 2007, η αξία των ελληνικών εξαγωγών παρθένου ελαιολάδου προς την κινεζική αγορά ανήλθε σε 1,725 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 22,7% σε σχέση με το 2006.
Τέλος προωθούνται οι άξονες δράσης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής 2007-2013»,τα οποία στοχεύουν
α) στον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων,
β) στην αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων,
γ) στη συμμετοχή γεωργών σε συστήματα για τη ποιότητα των τροφίμων,
δ) στην ενημέρωση-προώθηση των προϊόντων στο πλαίσιο συστημάτων για την ποιότητα των τροφίμων,
ε) στην ενίσχυση των γεωργών ορεινών περιοχών για φυσικά μειονεκτήματα, και
ζ) στις γεωργό-περιβαλλοντικές ενισχύσεις.
 
Κυρίες και κύριοι,
Αυτή η διεθνοποιημένη και έντονα ανταγωνιστική διάσταση της αγοράς δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό της ελληνικής παραγωγής, αλλά επιβάλλει έγκαιρο σχεδιασμό και συνεχή προσπάθεια από την πλευρά όλων των εμπλεκομένων φορέων για τη διασφάλιση:
της παραγωγής ποιοτικού προϊόντος,
της ομαλής απορρόφησης της παραγωγής και κυρίως της υπερβάλλουσας προσφοράς,
της τυποποίησης όλου του παραγομένου προϊόντος, της προώθησης αυτού στην εσωτερική και εξωτερική αγορά,
της διείσδυσης του ελληνικού ελαιολάδου σε καινούργιες αγορές ή σε αγορές που παραδοσιακά εξυπηρετούνταν από την Ισπανία και την Ιταλία,
της μείωσης του κόστους παραγωγής, της αύξησης της ανταγωνιστικότητας, της εξασφάλισης του εισοδήματος του παραγωγού, και τέλος
της ικανοποίησης της απαίτησης του καταναλωτή για προϊόν άριστης ποιότητας.
 
Για να παραμείνει η ελιά βασικό αναπτυξιακό συστατικό των περιφερειακών – αγροτικών περιοχών, ο εθνικός μας πλούτος χωρίς ημερομηνία λήξης και ο στυλοβάτης της παράδοσης Νομού μας.