Συνέντευξη στην Εφημερίδα «ΔΥΤΙΚΗ»

Συνέντευξη στην Εφημερίδα «ΔΥΤΙΚΗ»

DSC000351) Τι είναι αυτό που σας παρότρυνε να ασχοληθείτε με την πολιτική; Υπήρχε οικογενειακή επιρροή;
Βασικό κίνητρο της ανάμιξής μου με τις δημόσιες υποθέσεις είναι η επιθυμία, με τις δράσεις και τις πολιτικές μου, να είμαι δημιουργικός και ωφέλιμος στους συνανθρώπους μου, την κοινωνία μας, της πατρίδα μας.
Η ενεργός εμπλοκή μου στο δημόσιο βίο της χώρας είναι μία συνειδητή επιλογή ευθύνης και απόρροια της δεκαπενταετούς πολιτικής δραστηριοποίησής μου μέσα από τα όργανα της Νέας Δημοκρατίας και τους κοινωνικούς και επιστημονικούς οργανισμούς.
Πράγματι, ο πατέρας μου συγκαταλέγεται εδώ και πολλά χρόνια στους στενούς συνεργάτες του σημερινού Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή.
Οι πολιτικές ιδέες, θέσεις και επιλογές του Πρωθυπουργού, η διαδρομή του στην κοινωνία και το όραμά του για την πορεία της χώρας συνέβαλαν στην απόφασή μου να ασχοληθώ με τα κοινά.
2) Κλείσατε ένα χρόνο στο βουλευτικό αξίωμα. Τελικά θεωρείτε δύσκολο ή εύκολο τον ρόλο του βουλευτή;
Εκτιμώ ότι ο ρόλος του βουλευτή είναι απαιτητικός, αλλά ελκυστικός. Δύσκολος, αλλά γοητευτικός.
Στο Κοινοβούλιο, το έργο που επιτελείται – το νομοθετικό έργο, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, η λειτουργία των Διαρκών, των Ειδικών και των άλλων Επιτροπών – είναι σημαντικό και πολυδιάστατο, και απαιτεί από τους βουλευτές πολλές ώρες προσήλωσης σ’ αυτό.
Εκτός Κοινοβουλίου, ο βουλευτής καλείται, έγκαιρα, συστηματικά και υπεύθυνα, να εντοπίζει, να αναλύει και να αναδεικνύει τα προβλήματα των πολιτών, του νομού και της πατρίδας, και να αναζητά αποτελεσματικές λύσεις σ’ αυτά.
Αυτή η δημιουργική συμβολή του κάθε βουλευτή όμως, που αποτελεί και την ουσία της ανάμειξης με τις δημόσιες υποθέσεις, κάνει το ρόλο του ελκυστικό.
3) Θεωρείτε τις συγκρούσεις στην πολιτική αρένα μέρος του παιχνιδιού ή έχουν να κάνουν με την προώθηση συμφερόντων;
Σε αρκετές περιπτώσεις η σύγκρουση, η αντιπαράθεση θα έλεγα καλύτερα, σε πολιτικό επίπεδο έχει ως εφαλτήριο διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις και εδράζεται σε διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες.
Στοιχεία τέτοιας αντιπαράθεσης παρατηρήθηκαν σε ζητήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας το τελευταίο εξάμηνο, όπως είναι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, η Συνταγματική Αναθεώρηση, η κύρωση της Συνθήκης της Λισσαβώνας, η σύναψη στρατηγικής συμμαχίας του Ο.Τ.Ε. με την Deutsche Telekom.
Κάποιες φορές όμως στην πολιτική αρένα παρατηρούνται και τυφλές αντιδικίες και συγκρούσεις χωρίς ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο.
Οι πολίτες όμως απαιτούν απ’ όλους μας πολιτικές συμπεριφορές έντιμες, αξιόπιστες, χωρίς του φανατισμούς, τους διαχωρισμούς και τις αγκυλώσεις του χθες και χωρίς δύσπεπτες προσωπικές επιδιώξεις.
4) Ποια είναι τα προβλήματα που ζητούν επιτακτική λύση στην Φθιώτιδα και πως θα προβείτε στην επίλυσή τους;
Τα πιο βασικά προβλήματα είναι αυτά της απασχόλησης και της αξιοποίησης του ανθρώπινου κεφαλαίου του Νομού, καθώς και το ζήτημα της αγροτικής ανάπτυξης.
Στην κατεύθυνση αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων έχω προσθέσει και εγώ τις δικές μου δυνάμεις.
Υποστηρίζουμε, σε συνεργασία με τους φορείς του Νομού, την ενίσχυση του ρόλου του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας και τη δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου στη Λαμία, με απώτερο στόχο τη συγκρότηση κοιτίδων καινοτομίας.
Προσπαθούμε, σε συνεργασία με τους Δημάρχους του Νομού, να βρούμε και να αξιοποιήσουμε κοινοτικούς και κρατικούς πόρους για τη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων.
Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τα δημόσια έργα, οδικά (ΠΑΘΕ, Ε65) και σιδηροδρομικά, που πραγματοποιούνται στο νομό για την τόνωση της απασχόλησης των συμπατριωτών μας.
Προσπαθούμε, μαζί με τους εκπροσώπους των αγροτών, να τονώσουμε την αγροτική παραγωγή και να ενισχύσουμε το αγροτικό εισόδημα, μέσα από συλλογικές δράσεις και παρεμβάσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για συγκεκριμένα προϊόντα (όπως είναι π.χ. η βιομηχανική ντομάτα, τα τεύτλα, ο καπνός, το βαμβάκι, η επιτραπέζια ελιά).
5) Πως βλέπετε να εξελίσσεται το πολιτικό σκηνικό και ποια είναι η «αχίλλειος πτέρνα» της κυβέρνησης;
Έντεκα μήνες μετά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση, η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή συνεχίζει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού.
Η κυβέρνηση υλοποιεί, με συνέπεια και αποφασιστικότητα, τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.
Πράγματι, παρά το θολό περιβάλλον που επιθυμούν να δημιουργήσουν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, όλες οι δημοσκοπήσεις πιστοποιούν τη σταθερή πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας, και κυρίως του κ. Κ. Καραμανλή.
Σύμφωνα όμως με τις ίδιες δημοσκοπήσεις υποχωρεί σημαντικά η Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Οι επιλογές ατελέσφορων πολιτικών πρωτοβουλιών επιβεβαιώνουν την κρίση ταυτότητας και στρατηγικής που διέρχεται το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Αποτελούν κινήσεις αδυναμίας και σύγχυσης.
Αποδεικνύεται έτσι, για μία ακόμη φορά, ότι «η πολιτική πενία τέχνας κατεργάζεται».
Είναι γεγονός ότι η πολυεπίπεδη κρίση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει οδηγήσει στην ενδυνάμωση των κομμάτων της ευρύτερης αριστεράς.
Αυτή όμως η ενδυνάμωση δεν οφείλεται σε ανανέωση του προγραμματικού τους λόγου.
Αντίθετα, τα κόμματα της ευρύτερης αριστεράς επενδύουν στη στείρα άρνηση.
Διατυπώνουν ανέξοδες διακηρύξεις και εξαγγελίες, εκφράζουν, με ευκολία, γενικολογίες, αοριστολογίες και απλουστεύσεις.
Επιδίδονται, κυρίως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., σε ασκήσεις κοινοβουλευτικού ακτιβισμού, που φτάνουν μέχρι και τα όρια δοκιμασίας των θεσμών.
Για τους λόγους αυτούς, κατά την εκτίμησή μου, στον πολιτικό κύκλο που διανύουμε η άνοδος αυτή έχει ήδη αγγίξει τα όριά της.
Σε κάθε περίπτωση απουσιάζει η εναλλακτική πρόταση σε επίπεδο διακυβέρνησης, με όποια μορφή και αν επιχειρείσει να την προσεγγίσει κανείς.
Βέβαια από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, από την πλευρά όλων μας, χρειάζεται προσοχή, απαιτούνται προσπάθειες και δράσεις σε πολλά πεδία και επίπεδα για να διατηρήσουμε επί μακρόν την πολιτική ηγεμονία και να λύσουμε πολλά από τα προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.
Το βασικότερο κατά την άποψή μου πρόβλημα, αν θέλετ η «αχίλλειος πτέρνα» είναι αυτό της ακρίβειας.
Πρόβλημα που απασχολεί όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως αποτέλεσμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και της αύξησης της τιμής των φυσικών πόρων και των τροφίμων.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι επιπτώσεις αυτές (εισαγώμενος πληθωρισμός) ενισχύθηκαν και διογκώθηκαν εξαιτίας των διαχρονικών δομικών στρεβλώσεων της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι τα φαινόμενα της αισχροκέρδειας και του ελλειπούς ανταγωνιστικού πλαισίου.
Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη λήψη μέτρων των οποίων τα αποτελέσματα ακόμη δεν έχουν γίνει ορατά, ενώ έθεσε το πρόβλημα και στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
6) Ένα σημαντικό θέμα της τρέχουσας επικαιρότητας είναι αυτό της κύρωσης της συμφωνίας του Ο.Τ.Ε. με την Deutsche Telekom. Ποια είναι η δική σας θέση;
Είναι γεγονός ότι το νέο τηλεπικοινωνιακό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από τη σύγκλιση των τεχνολογιών, τον εντεινόμενο ανταγωνισμό στους τομείς της καινοτομίας και των επενδύσεων, τις επιχειρηματικές αναδιατάξεις στον κλάδο.
Σε αυτό το νέο περιβάλλον, η κυβέρνηση εκτιμά ότι η στρατηγική συμμαχία του Ο.Τ.Ε. με μεγάλο τηλεπικοινωνιακό οργανισμό, που να διαθέτει κύρος, αξιοπιστία και τεχνογνωσία, αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη της εταιρείας.
Μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος της επιχείρησης, των εργαζομένων, των πολιτών και της ελληνικής οικονομίας.
Σε αυτή τη διαπίστωση συγκλίνουν και πολλές εγχώριες και διεθνείς μελέτες.
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση προσποιείται άγνοια του παρελθόντος της. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση ήταν εκείνη που, ως Κυβέρνηση, ξεκίνησε, αλλά και έφτασε την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ στο 66% των μετοχών του Οργανισμού.
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση όμως αντιφάσκει κιόλας. Άλλα έκανε ως Κυβέρνηση, άλλα υποστηρίζει σήμερα. Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, τον Οκτώβριο του 2000, αποφάσισε τη διερεύνηση της διεθνούς αγοράς για την εξεύρεση στρατηγικού Συμμάχου του ΟΤΕ. Συνεπώς, ο σχετικός προβληματισμός υπήρχε από τότε, δεν είναι καινούργιος. Σήμερα όμως η Αξιωματική Αντιπολίτευση αντιτίθεται στην επίτευξη της στρατηγικής συμμαχίας.
Η κυβέρνηση, συνεπής προς τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και επιδεικνύοντας την απαραίτητη πολιτική βούληση προχωρά στη συμφωνία για τη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας του Ο.Τ.Ε. με έναν από τους μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς της Ευρώπης.
Με τη στρατηγική αυτή συμμαχία δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε ο ΟΤΕ να ενισχυθεί διοικητικά, τεχνολογικά, οικονομικά και στρατηγικά.
Με σημαντικές συνέργειες στην έρευνα, στην ανάπτυξη και στη διάθεση νέων προϊόντων αναμένονται καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες προς τους καταναλωτές.
Αναμένεται να ισχυροποιηθεί η θέση της εταιρείας στην εγχώρια και στις διεθνείς αγορές, κυρίως στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί ο διοικητικός και οργανωτικός εκσυγχρονισμός της επιχείρησης.
Θα προωθηθεί και θα επιταχυνθεί η ευρυζωνικότητα της χώρας.
7) Πως κρίνετε την πορεία της Ευρώπης μετά το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία;
Είναι γεγονός ότι την κύρωση της Συνθήκης της Λισσαβώνας, ήδη από 18 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακολούθησε πρόσφατα το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία. Η απόφαση του Ιρλανδικού λαού είναι σεβαστή.
Το αποτέλεσμα αναμφισβήτητα προκαλεί μια νέα δύσκολη κατάσταση λόγω, κυρίως, της αβεβαιότητας ως προς τις αποφάσεις και τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής.
Είναι γεγονός ότι η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη είναι το αποτέλεσμα μιας σκληρής διαπραγμάτευσης. Είναι ένας μεγάλος και σύνθετος συμβιβασμός. Συμβιβασμός όμως με θετικό πρόσημο για την Ευρώπη και την Ελλάδα.
Για την Ελλάδα, για να δανεισθώ λέξεις από την τοποθέτηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας από το βήμα της Βουλής, που έχει τεθεί, ως χώρα, στην υπηρεσία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Που υποστηρίζει και ενισχύει την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Που επιθυμεί μια πιο ουσιαστική πολιτικοποίηση της ενοποιητικής διαδικασίας. Που συμμετέχει και συμβάλλει καθοριστικά στις προσπάθειες για την υπέρβαση των δυσκολιών. Ιδιαίτερα σε μία περίοδο που οι διαφορές είναι πιο ορατές, η σύγκλιση πιο δύσκολη, η κοινή πορεία καθόλου αυτονόητη.
Η Ελλάδα είναι πεπεισμένη ότι οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στη Συνθήκη της Λισσαβώνας είναι αναγκαίες για μια Ευρώπη πιο δημοκρατική και πιο αποτελεσματική. Πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρξει η απαραίτητη εκείνη πολιτική βούληση για μια γρήγορη αποτίμηση και αξιολόγηση της κατάστασης και για αποφάσεις που δεν θα αφήνουν την Ένωση να παγιδευτεί σε ένα νέο κύκλο μακράς εσωστρέφειας και αντιπαραγωγικής απαισιοδοξίας.
Θέλουμε να ελπίζουμε και να πιστεύουμε ότι τα υπόλοιπα 8 κράτη-μέλη της Ένωσης, που δεν έχουν ακόμα κυρώσει, θα προχωρήσουν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, στη διαδικασία κύρωσης.
8) Κρίνοντας από την μέχρι τώρα πορεία της διακυβέρνησης, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι παίρνει μεγάλα ρίσκα πολιτικού κόστους. Πιστεύετε ότι αυτό θα την επηρεάσει στις επερχόμενες εκλογές;
Σχετικά πρόσφατα, η ισχυρή κοινωνική πλειοψηφία επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, τη στρατηγική και τις πολιτικές της Κυβέρνησής του.
Απαίτησε με διάλογο, συνεννόηση, σύνθεση και συναίνεση να κινηθεί γρήγορα, υπεύθυνα, αποφασιστικά και αποτελεσματικά.
Απαίτησε να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν οι δομικές αλλαγές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, με στόχο τη βέλτιστη ικανοποίηση των αιτημάτων της κοινωνίας για οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.
Σε αυτή την κατεύθυνση, οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σε κρίσιμα ζητήματα έχουν λάβει τη βαρύτητα νομοσχεδίων τα οποία έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή κατά τον πρώτο, περίπου, χρόνο της νέας θητείας της.
Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει ουσιαστικά και υπεύθυνα τα δύσκολα προβλήματα της κοινωνίας.
Γιατί, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο τελευταίο του βιβλίο ο κ. Γιαννίτσης, «…ο προοδευτικός χώρος αρνείται να αντιμετωπίσει τα δύσκολα προβλήματα της σύγχρονης πραγματικότητας, και εγκαταλείπει όλες τις κρίσιμες αποφάσεις στον συντηρητικό χώρο. Αυτό αφορά τα περισσότερα μεγάλα ζητήματα που απαιτούν θυσίες σήμερα προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον».
Οι πολίτες γνωρίζουν και αναγνωρίζουν αυτή την προσπάθεια της Κυβέρνησης.