Απογευματινή: Γιατί λέμε «όχι» στο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισσαβώνας

Απογευματινή: Γιατί λέμε «όχι» στο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισσαβώνας

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο κλήθηκε την Τρίτη να συζητήσει και να αποφασίσει επί της πρότασης που κατέθεσαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την Κύρωση της Συνθήκης της Λισσαβώνας. Η εν λόγω πρωτοβουλία αποτελεί μια ακόμα άσκηση κοινοβουλευτικού ακτιβισμού, συγχέει τη διατύπωση πολιτικών με τις διαδικασίες, υποκρύπτει άρνηση ανάληψης ευθύνης, συνιστά κίνηση πολιτικού εντυπωσιασμού, ενέχει στοιχεία φθηνής δημαγωγίας. Πιο συγκεκριμένα:

1) Η συγκεκριμένη πρόταση αλλοιώνει την αντιπροσωπευτικότητα του θεμελίου της Δημοκρατίας, του Κοινοβουλίου. Θυμίζω ότι πριν 10 χρόνια ο τέως Πρωθυπουργός κ. Σημίτης απέφυγε να θέσει σε δημοψήφισμα την ένταξη της χώρας στην Ο.Ν.Ε. και την υιοθέτηση του ευρώ, αναφέροντας χαρακτηριστικά στη Βουλή: «Είναι πάγια τακτική ότι στην Ελλάδα δεν αποφασίζονται τα θέματα των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δημοψήφισμα, αλλά μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπονται στο Σύνταγμα από τη Βουλή».
2) Το δημοψήφισμα, αποτελεί, πολλές φορές στην πράξη, επίφαση δημοκρατίας, ιδιαίτερα όταν η συμμετοχή των πολιτών είναι χαμηλή και η ενημέρωσή τους ελλιπής. Σε μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα και με τον έγκριτο συνταγματολόγο κ. Τσάτσο «πιθανόν το δημοψήφισμα από διαδικασία με δημοκρατική ποιότητα, να καταστεί διαδικασία που δεν θα εκφράζει πραγματικά την πλειοψηφική άποψη του λαού».
3) Η άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία δεν προσιδιάζει σε ζητήματα που είναι από τη φύση τους περίπλοκα, όπως είναι η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη.
4) Ένα δημοψήφισμα πρέπει να στηρίζεται σε ένα σαφές, σε ένα διακριτό δίλημμα που να εμπεριέχει σοβαρές, αξιόπιστες και εφικτές εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες, ωστόσο, απουσιάζουν από το εγχείρημα της θεσμικής αναμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
5) Η Συνθήκη, για να δανεισθώ φράσεις από συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ σε Κυριακάτικη εφημερίδα, «αποτελείται από διάφορα κεφάλαια που αφορούν διάφορες συγκεκριμένες επιλογές». Έτσι, σε περίπτωση πραγματοποίησης δημοψηφίσματος επί της Συνθήκης, η όποια διαφωνία με κάποια στοιχεία της θα κατέληγε σε απόρριψη του συνόλου της.
6) Η έκβαση του δημοψηφίσματος εξαρτάται κάθε φορά και από την πολιτική συγκυρία. Συνεπώς, η Συνθήκη μπορεί να καταστεί το μέσο έκφρασης της λαϊκής δυσφορίας για ζητήματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους πολίτες, όπως είναι η ακρίβεια, η ανεργία, η υστέρηση των εισοδημάτων, η κοινωνική ασφάλιση, η μετανάστευση, η προστασία του περιβάλλοντος.
7) Η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη δεν τροποποιεί δραστικά τη βασική δομή της Ένωσης, διατηρεί την ισορροπία ανάμεσα σε κεντρικούς θεσμούς και εθνικές αρχές και δεν επιδιώκει να αντικαταστήσει το εθνικό κράτος με ένα άλλο κρατικό μόρφωμα.
8) Για την κύρωση της Συνθήκης ακολουθήθηκε η πάγια κοινοβουλευτική πρακτική όλων των προηγούμενων χρόνων και σε όλα τα βήματα της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μας.
9) Η Συνθήκη έχει ήδη επικυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με τη θετική ψήφο και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Για τους προαναφερθέντες λόγους δεν συμφωνώ με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης. Μια Μεταρρυθμιστική Συνθήκη που είναι το αποτέλεσμα μιας σκληρής διαπραγμάτευσης και ενός μεγάλου και σύνθετου συμβιβασμού με θετικό πρόσημο για την Ευρώπη και την Ελλάδα.