Δελτίο Τύπου από την Ημερίδα «Ελληνική επιτραπέζια ελιά: Εθνικός θησαυρός…με ημερομηνία λήξης»

Δελτίο Τύπου από την Ημερίδα «Ελληνική επιτραπέζια ελιά: Εθνικός θησαυρός…με ημερομηνία λήξης»

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας παρακολούθησε σήμερα Κυριακή 25 Μαΐου 2008 τις εργασίες της Ημερίδας με θέμα
<< ελληνική επιτραπέζια ελιά: εθνικός θησαυρός …… με ημερομηνία λήξης>>, που διοργάνωσαν από κοινού η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας και η ΠΕΜΕΤΕ.
Στο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων ο κ. Βουλευτής ανέφερε τα εξής:
<< Διαχρονικά, κυρίως όμως τα τελευταία χρόνια, η επιστημονική κοινότητα συγκλίνει στη διαπίστωση ότι η μεσογειακή διατροφή έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου. Βασικό συστατικό στοιχείο αυτής είναι η επιτραπέζια ελιά και το ελαιόλαδο. Αυτό το στοιχείο έχει οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για αυτά τα προϊόντα σε χώρες όπως η Ισπανία, αλλά και στην Ελλάδα, όπου οι ποικιλίες της ελιάς θεωρούνται, ποιοτικά, από τις καλύτερες στον κόσμο. Αποτελεί πραγματικά εθνικό θησαυρό.
Ενδεικτικά, καταθέτω, κάποια ποσοτικά στοιχεία:
α) Στη χώρα μας έχουμε περίπου 30 εκατομμύρια καλλιεργούμενα ελαιόδεντρα επιτραπέζιας ελιάς σε έκταση περίπου 1,5 εκατομμυρίου στρεμμάτων.
β) Το μερίδιο της ελληνικής παραγωγής επί της παγκόσμιας παραγωγής έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς η χώρα μας κατατάσσεται 2η στην Ε.Ε και 5η παγκοσμίως αναφορικά με την παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς.
γ)Η επιτραπέζια ελιά αποτελεί σημαντικό ελληνικό εξαγωγικό προϊόν. Η αξία της εξαγόμενης επιτραπέζιας ελιάς, αντιστοιχεί στο 6,5 % περίπου των εξαγόμενων ελληνικών αγροτικών προϊόντων και στο 1,3% όλων των ελληνικών εξαγόμενων προϊόντων.
Η σημασία αυτού του προϊόντος είναι ιδιαίτερα υψηλή για το Νομό μας.
Η ελαιοκαλλιέργεια καλύπτει έκταση περί τα 380.000 στρέμματα με 6.500.000 ελαιόδεντρα στηρίζοντας την οικονομία και την παράδοση του Νομού μας. Η διεθνοποιημένη και έντονα ανταγωνιστική διάσταση της αγοράς, σε ποιοτικά χαρακτηριστικά και στη διαμόρφωση των τιμών για το προϊόν, επιβάλλουν έγκαιρο σχεδιασμό και συνεχή προσπάθεια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του προϊόντος, έτσι ώστε αυτός ο εθνικός πλούτος να μην έχει ημερομηνία λήξης.>>