Συνέντευξη στο Περιοδικό Πόλη και Πολιτική

Συνέντευξη στο Περιοδικό Πόλη και Πολιτική

DSC_84911. Οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Κυβέρνηση, εκτιμάτε τελικά, ότι θα ενισχύσουν την Κυβέρνηση ή θα τη βλάψουν; Ποια τα μηνύματα που λαμβάνετε καθημερινά από τους πολίτες ως «εκπρόσωπος» της Κυβέρνησης;
Πρόσφατα, πριν από 6 περίπου μήνες, η ισχυρή κοινωνική πλειοψηφία επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, τη στρατηγική και τις πολιτικές της Κυβέρνησής του.
Απαίτησε με διάλογο, συνεννόηση, σύνθεση και συναίνεση να κινηθεί γρήγορα, υπεύθυνα, αποφασιστικά και αποτελεσματικά.
Απαίτησε να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν οι δομικές αλλαγές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, με στόχο τη βέλτιστη ικανοποίηση των αιτημάτων της κοινωνίας για οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.
Σε αυτή την κατεύθυνση, οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σε κρίσιμα ζητήματα έχουν λάβει τη βαρύτητα νομοσχεδίων τα οποία έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή κατά το πρώτο εξάμηνο της νέας θητείας της.
Ενδεικτικά αναφέρω τους νόμους για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την απλοποίηση του συστήματος φορολόγησης ακίνητης περιουσίας και διακίνησης των καυσίμων, τη σύσταση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, τη διαχείριση, τον έλεγχο και την εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2007-2013, την ορθολογικοποίηση του θεσμικού πλαισίου έρευνας και τεχνολογίας και, τελευταία, την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.
Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει ουσιαστικά και υπεύθυνα τα δύσκολα προβλήματα της κοινωνίας.
Γιατί, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο τελευταίο του βιβλίο ο κ. Γιαννίτσης, «…ο προοδευτικός χώρος αρνείται να αντιμετωπίσει τα δύσκολα προβλήματα της σύγχρονης πραγματικότητας, και εγκαταλείπει όλες τις κρίσιμες αποφάσεις στον συντηρητικό χώρο. Αυτό αφορά τα περισσότερα μεγάλα ζητήματα που απαιτούν θυσίες σήμερα προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον».
Οι πολίτες γνωρίζουν και αναγνωρίζουν αυτή την προσπάθεια της Κυβέρνησης.
2. Ασφαλιστικό, Ο.Τ.Ε., Ο.Α., υπόθεση Ζαχόπουλου, φυσιολογική φθορά λόγω διακυβέρνησης, και παρ’ όλα αυτά, η Ν.Δ. συνεχίζει να προηγείται του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό το «παράδοξο»;
Πράγματι, παρά το θολό περιβάλλον που επιθυμούν να δημιουργήσουν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, συνεπικουρούμενα από κατεστημένες νοοτροπίες, εδραιωμένες συμπεριφορές, συντεχνιακές σκοπιμότητες και ξεπερασμένες λογικές, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πιστοποιούν τη σταθερή πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας, και κυρίως του κ. Κ. Καραμανλή.
Η Κυβέρνηση, επιδεικνύοντας πολιτική βούληση και κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία, ξεδιπλώνει τις κυβερνητικές της πρωτοβουλίες.
Υλοποιεί με συνέπεια και αποφασιστικότητα τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.
Σύμφωνα όμως με τις ίδιες δημοσκοπήσεις υποχωρεί σημαντικά η Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση η οποία διέρχεται κρίση ταυτότητας και στρατηγικής.
Η επιλογή ατελέσφορων πολιτικών πρωτοβουλιών, όπως η πρόσφατη πρόταση δυσπιστίας κατά του κ. Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, αποτελεί κίνηση αδυναμίας και σύγχυσης.
Τα τελεσίγραφα προς τους επενδυτές επιβεβαιώνουν την απουσία πολιτικού στίγματος που διακρίνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και αποτελούν επιστροφή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο παρελθόν.
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση οφείλει να ξεκαθαρίσει τον πολιτικό και ιδεολογικό της προσανατολισμό στη νέα εποχή και να τον εφαρμόσει στην πράξη.
3. Η άνοδος των κομμάτων που πρόσκεινται στο χώρο της ευρύτερης αριστεράς, κατά πόσο «φοβίζει» τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας; Πόσο πιθανό είναι αυτή η διάθεση να αποτυπωθεί και στην κάλπη;
Είναι γεγονός ότι η πολυεπίπεδη κρίση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει οδηγήσει στην ενδυνάμωση των κομμάτων της ευρύτερης αριστεράς.
Αυτή όμως η ενδυνάμωση δεν οφείλεται σε ανανέωση του προγραμματικού τους λόγου.
Αντίθετα, τα κόμματα της ευρύτερης αριστεράς επενδύουν στη στείρα άρνηση.
Διατυπώνουν ανέξοδες διακηρύξεις και εξαγγελίες, εκφράζουν, με ευκολία, γενικολογίες, αοριστολογίες και απλουστεύσεις.
Επιδίδονται, κυρίως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., σε ασκήσεις κοινοβουλευτικού ακτιβισμού, που φτάνουν μέχρι και τα όρια δοκιμασίας των θεσμών.
Για τους λόγους αυτούς, κατά την εκτίμησή μου, στον πολιτικό κύκλο που διανύουμε η άνοδος αυτή έχει ήδη αγγίξει τα όριά της.
4. Στην πρώτη σας συνέντευξη στο Π&Π, αμέσως μετά την εκλογή σας, είχατε δηλώσει ότι πρωταρχικός σας στόχος είναι η διαμόρφωση μιας πιο ισχυρής Φθιώτιδας. Ποιες οι ενέργειες σας προς αυτό τον στόχο;
Πρώτη μου πολιτική προτεραιότητα ήταν η ανάδειξη των προβλημάτων του Νομού Φθιώτιδας στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και η εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων σε κάποια από αυτά.
Έτσι, με ευθύνη, προσέθεσα τις δικές μου δυνάμεις, εντός και εκτός του Ελληνικού Κοινοβουλίου, σε πρωτοβουλίες και δράσεις για την ευημερία και την πρόοδο του τόπου μου, όπως είναι η δημιουργία σύγχρονων και ασφαλέστερων υποδομών, η τόνωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και η ενίσχυση της απασχόλησης, η στήριξη του αγροτικού πληθυσμού, η βελτίωση των υποδομών εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης, η αξιοποίηση των κοινοτικών και κρατικών προγραμμάτων.
5. Ποιοι οι στόχοι για το υπόλοιπο της πρώτης σας θητείας στη Βουλή;
Κίνητρο της πολιτικής μου δράσης είναι να είμαι δημιουργικός και ωφέλιμος στους συνανθρώπους μου, την κοινωνίας μας, την πατρίδα μας. Με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών.
Σταθερός στόχος μου παραμένει η δημιουργική συμβολή μου στη διαμόρφωση μιας πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά πιο δυνατής Φθιώτιδας και στην ποιοτική και αποτελεσματική διακυβέρνηση της χώρας υπό την ηγεσία του κ. Κώστα Καραμανλή, του οποίου το όραμα για την Ελλάδα προσωπικά ασπάζομαι.