Δελτίο Τύπου για την πρόταση για την Διεξαγωγή Δημοψηφίσματος

Δελτίο Τύπου για την πρόταση για την Διεξαγωγή Δημοψηφίσματος

Σε λίγες ώρες κλείνει στην Ολομέλεια η συζήτηση επί των ξεχωριστών προτάσεων που κατέθεσαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος με αφορμή το ψηφισθέν ασφαλιστικό νομοσχέδιο και ολοκληρώνεται σε κοινοβουλευτικό επίπεδο η αγωνιώδης προσπάθεια της Αντιπολίτευσης να καθυστερήσει την προώθηση της αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος. Να συντηρήσει την επιζήμια για τη χώρα κοινωνική αναταραχή. Σε αντιδιαστολή, η Κυβέρνηση και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. προσέρχονται στη συζήτηση με τη σοβαρότητα που επιβάλλει ο σεβασμός στους θεσμούς και στους πολίτες.
Καταδεικνύουμε ότι οι προτάσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι νομικά και πολιτικά αβάσιμες:  
1ο Επιχείρημα: Ένα δημοψήφισμα πρέπει να στηρίζεται σε ένα σαφές, σε ένα διακριτό δίλημμα.
2ο Επιχείρημα: Η άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία δεν προσιδιάζει σε ζητήματα που είναι από τη φύση τους περίπλοκα.
3ο Επιχείρημα: Σύμφωνα με την άποψη πολλών, όπως του Καθηγητή κ. Μουζέλη, «τα δημοψηφίσματα υπονομεύουν μακροχρόνιες μεταρρυθμιστικές πολιτικές, οι οποίες σχεδόν πάντα, για να πετύχουν, πρέπει στα αρχικά τους στάδια να βασισθούν στην επιλογή μη δημοφιλών μέτρων.»
4ο Επιχείρημα: Το Ελληνικό Σύνταγμα, μετά και την Αναθεώρηση του 1986 επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, προβλέπει τη δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για νόμο ο οποίος ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός των δημοσιονομικών. Οι αλλαγές, όμως, που προωθεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό, συνιστούν ρύθμιση επιμέρους παραμέτρων του συστήματος συντάξεων με αμιγώς δημοσιονομική λογική.
5ο Επιχείρημα: Σύμφωνα και με τον Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Μανιτάκη, το δημοψήφισμα, αν και εμφανίζεται ως θεσμός άμεσης δημοκρατίας, λειτουργεί στην πράξη, κάποιες φορές, ως θεσμός «καισαρικής» δημοκρατίας.
6ο Επιχείρημα: Η ιστορία των δημοψηφισμάτων στη χώρα μας είναι διαφωτιστική.
Από ιδρύσεως του νεοελληνικού κράτους έχουν διεξαχθεί επτά φορές δημοψηφίσματα. Τις έξι από αυτές για το πολιτειακό ζήτημα και μία για την έγκριση συνταγματικού κειμένου.

7ο Επιχείρημα: Ίσως λησμονούν οι πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας για το δημοψήφισμα, ότι όσο καθυστερεί η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, τόσο εντείνονται οι μηχανισμοί αυτο-επιδείνωσής του. Όμως, η αναβολή της αναμόρφωσης στέλνει το λογαριασμό στην επόμενη γενιά.

Με ότι αυτό συνεπάγεται για τους νέους της χώρας μας.