Χαιρετισμός στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Σούρλα “Οι ήρωες του 1940...

Χαιρετισμός στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Σούρλα “Οι ήρωες του 1940 περιμένουν”

Θα ήθελα να χαιρετίσω τη σημερινή εκδήλωση και να συγχαρώ τον συγγραφέα, τον κ. Σούρλα, για τη σημαντική συγγραφική πρωτοβουλία.

Πρωτοβουλία που αντικατοπτρίζει το ήθος και το εθνικό φρόνημα που χαρακτηρίζει τον συγγραφέα.

Πρωτοβουλία που υποδεικνύει σε όλους μας την ανάγκη προβληματισμού και ενεργοποίησης της ιστορικής μας μνήμης.

Πρωτοβουλία που υπενθυμίζει την ανάγκη ανάκτησης και υπεράσπισης της Ελληνικής παιδείας, της ιστορίας και του πολιτισμού.

Πρωτοβουλία που υπογραμμίζει την ανάγκη να μεριμνούμε με συνέπεια για την διασφάλιση της εθνικής μας αξιοπρέπειας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών κατακτήσεων των ηρώων μας.

Πρωτοβουλία που καταδεικνύει την ανάγκη εκτέλεσης του εθνικού μας χρέους.

Αυτού της ταφής των Ηρώων του 1940, και της απόδοσης προς αυτούς των απαιτούμενων τιμών.

Αυτού της αποκατάστασης της μνήμης των πεσόντων.

Η Γ΄ έκδοση του βιβλίου με τίτλο «Οι Ήρωες του 1940 περιμένουν» επιβεβαιώνει τη μεγάλη επιτυχία αυτής της συγγραφικής πρωτοβουλίας του κ. Σούρλα και την ανταπόκριση στους συμπατριώτες μας.  

Φίλες και Φίλοι,

Θα μου επιτρέψετε να δανειστώ κάποιες σκέψεις του συγγραφέα προκειμένου να συνδέσω το τότε με το σήμερα.

Όπου χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Η Ελλάδα, βαδίζοντας αντίθετα προς το ρεύμα της υποταγής, του καιροσκοπισμού και της εθελοδουλίας, επέλεξε να αντισταθεί.

Διαπιστώνεις ότι στην εποποιία του 1940-41 βρήκαν την πλήρη έκφρασή τους τα βασικά γνωρίσματα των Ελλήνων, η ομοψυχία στις κρίσιμες στιγμές, η άκρατη φιλοπατρία, η χωρίς όρια αυτοθυσία και αυταπάρνηση, η πίστη τους στα πανανθρώπινα ιδανικά.»

Σήμερα αυτά τα γνωρίσματα του Ελληνισμού επιβεβαιώθηκαν.

Με αφορμή την χρόνια εκκρεμότητα στο θέμα της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ. η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική  εξωτερική πολιτική επέτυχε μια σημαντική διπλωματική επιτυχία.

Με μεθοδικότητα, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, αλλά και με την απαραίτητη εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία επέτυχε να ακυρωθούνε συμπλέγματα και φοβικά σύνδρομα του παρελθόντος.

Απέταξε σύνδρομα δορυφορισμού.

Δεν μετατόπισε την κόκκινη γραμμή.

Ενδυνάμωσε την εθνική μας αυτοσυνείδηση.

Τόνωσε την εθνική μας αυτοπεποίθηση.

Σταθερά προσανατολισμένη σε μια πραγματιστική και προσγειωμένη εκτίμηση των δυνάμεων των Ελλήνων, χωρίς φοβίες και λεονταρισμούς.  

Φίλες και φίλοι,

Θα ήθελα και πάλι να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τον Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Γεώργιο Σούρλα για την προσφορά του στην ιστορική μνήμη του λαού μας.

Αλλά και όλους εσάς για την σημερινή σας παρουσία.