Συνέντευξη στην Εφημερίδα “Παρασκήνιο”

Συνέντευξη στην Εφημερίδα “Παρασκήνιο”

Ερώτηση: Οι υποθέσεις Μαγγίνα και Ζαχόπουλου, εκτιμάται ότι έχουν πλήξει την εικόνα της Κυβέρνησης. Τα φαινόμενα διαφθοράς που αφορούν σε Κυβερνητικά στελέχη πληθαίνουν και εκθέτουν την παράταξη. Συμμερίζεστε αυτήν την άποψη; Τι πρέπει ν’ αλλάξει ώστε να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση;

Το κύρος και η εικόνα της εκάστοτε κυβέρνησης πλήττεται όταν αυτή συγκαλύπτει άνομες πράξεις και συμπεριφορές. Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, με τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα του, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν, έχει αποδείξει ότι δεν συγκαλύπτει και δεν ανέχεται «σκιές». Στόχος είναι η αποκάλυψη της πλήρους αλήθειας. Υπόνοιες, ενδείξεις και  καταγγελίες για μη σύννομες πράξεις, οδηγούνται στη Δικαιοσύνη.

Με βρίσκει απολύτως σύμφωνο η στάση του. Όποιος παραβιάζει τους νόμους και την πολιτική ηθική πρέπει να υφίσταται τις προβλεπόμενες νομικές και πολιτικές κυρώσεις.  

Ερώτηση: Το ΠΑΣΟΚ σας κατηγορεί ότι προσπαθείτε να συγκαλύψετε τα σκάνδαλα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας χρησιμοποιώντας τη δικαιοσύνη. Τι απαντάτε;

Το ΠΑΣΟΚ, εθισμένο σε πρακτικές συγκάλυψης, εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια. Η παραπομπή στη Δικαιοσύνη υποθέσεων που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης δεν αποτελεί πράξη συγκάλυψης. Αποτελεί απόδειξη σεβασμού και εμπιστοσύνης στους θεσμούς. 

Ερώτηση: Πως μπορεί να αποκτήσει και πάλι περιεχόμενο το σλόγκαν Καραμανλή «σεμνά και ταπεινά», που φαίνεται να έχει ξεθωριάσει;

Πιστεύω ότι η συγκεκριμένη έκφραση του κ. Πρωθυπουργού δεν είναι σλόγκαν. Αποτελεί βαθύτατο προσωπικό πιστεύω. Ο ίδιος δίνει το παράδειγμα. Οφείλουμε όμως και εμείς, μέλη της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, με το έργο, τη στάση και τον προσωπικό μας βίο, να δρούμε στο πλαίσιο που οριοθέτησε ο κ. Πρωθυπουργός.  

Ερώτηση: Πολλά στελέχη και βουλευτές της παράταξης σας εκφράζουν παράπονα, ότι οι Υπουργοί της Κυβέρνησης επιδεικνύουν αλαζονική συμπεριφορά και δεν συνεργάζονται μαζί τους. Έχετε την ίδια άποψη;

Η διακυβέρνηση της χώρας από την παράταξη αποτελεί συλλογική προσπάθεια και ευθύνη. Απαιτείται συνεχής δημιουργική συνεργασία και καλώς εννοούμενη αλληλεγγύη μεταξύ όλων των εμπλεκομένων. Οφείλουμε όλοι, με προσήλωση στους διακηρυγμένους κοινούς στόχους, να ανταποκρινόμαστε διαρκώς στη συμφωνία που κάναμε με τους πολίτες. Οφείλουμε να προτάσσουμε το συλλογικό έναντι του  προσωπικού συμφέροντος. Κατά την πεποίθησή μου, όποιος λειτουργεί έξω από αυτό το πλαίσιο βλάπτει την παράταξη, βλάπτει τη χώρα.

 Ερώτηση: Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό, απειλείται να ακυρωθεί με τα όσα διαδραματίστηκαν επί Υπουργίας Μαγγίνα; Πολλοί εκτιμούν ότι θα υπάρξουν εκπτώσεις από το αρχικό σχέδιο.

Το ασφαλιστικό σύστημα χαρακτηρίζεται από στρεβλώσεις, αδικίες και υπερβολές. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου συμφωνούν ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας νοσεί. Προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, είναι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση με στόχο τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου, δίκαιου και βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος. Όσο αναβάλλεται η δρομολόγηση λύσεων τόσο πιο δύσκολο γίνεται το πρόβλημα και αναπότρεπτη η χρεοκοπία του σημερινού συστήματος. Άλλωστε, σύμφωνα και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αν δεν αναμορφωθεί ριζικά το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα, οι μακροχρόνιες δαπάνες από την πληθυσμιακή γήρανση θα απειλήσουν τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.

Η κυβέρνηση, επί Υπουργίας του κ. Μαγγίνα, μεθοδικά και χωρίς αιφνιδιασμούς, ανέλαβε πρωτοβουλίες και ξεκίνησε τις διαδικασίες ειλικρινούς διαλόγου και συνεννόησης για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, δίκαιου και βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος. Οργανώθηκε στη Βουλή, αλλά και εκτός αυτής, ένας απροσχημάτιστος διάλογος, χωρίς όρους και προαπαιτούμενα. Κατατέθηκαν, κατά τη διάρκεια των 3 κύκλων διαλόγου στις κοινές συνεδριάσεις των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, οι σκέψεις και οι προτάσεις της κυβέρνησης.

Η αλλαγή ηγεσίας στο Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας δεν αλλάζει τον αρχικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης. Ο διάλογος, όπως και οι συναντήσεις της ηγεσίας του Υπουργείου με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων συνεχίζονται. Η Κυβέρνηση προχωρεί με μετριοπάθεια, με σύνεση, υπευθυνότητα και μετριοπάθεια, στην αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.  

Ερώτηση: Αντέχει η ισχνή πλειοψηφία των 152 βουλευτών το βάρος μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης, όπως το Ασφαλιστικό, ή μήπως θα έπρεπε να επιδιωχθεί η ανανέωση της λαϊκής εντολής μέσα από την διαδικασία της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες;

Κατά την πεποίθησή μου ο αριθμός των βουλευτών δεν αποτελεί τον παράγοντα «κλειδί» για τις εξελίξεις. Πρόσφατα, η ισχυρή κοινωνική πλειοψηφία επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, τη στρατηγική και τις πολιτικές του. Απαίτησε με διάλογο, συνεννόηση, σύνθεση και συναίνεση να κινηθούμε γρήγορα, υπεύθυνα, αποφασιστικά και αποτελεσματικά. Απαίτησε να προχωρήσουν οι δομικές αλλαγές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ζωής όλων των πολιτών.  
 
 
Ερώτηση: Το επώνυμο Σταϊκούρας με δεδομένη την ιστορία του πατέρα σας στην παράταξη και τον ρόλο του, δίπλα στον Πρωθυπουργό, σας βοηθάει, ή σας δημιουργεί προβλήματα στην πολιτική σας πορεία;

Αγαπώ, τιμώ και σέβομαι τον πατέρα μου, άνθρωπο λαϊκής καταγωγής, και θεωρώ εξαιρετική τιμή το ότι συγκαταλέγεται εδώ και πολλά χρόνια στους συνεργάτες του κυρίου Πρωθυπουργού. Με την ερώτησή σας μου δίνετε την ευκαιρία να διατυπώσω τη θέση μου ότι ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του μοναδική προσωπικότητα. Τις  δικές του πολιτικές ιδέες και θέσεις. Τη δική του διαδρομή στη ζωή. Τα δικά του πεπραγμένα. Για όλα αυτά θα πρέπει να αξιολογείται διαρκώς και να κρίνεται.