Συνέντευξη στην Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»: Για το ασφαλιστικό και τις μεταρρυθμίσεις

Συνέντευξη στην Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»: Για το ασφαλιστικό και τις μεταρρυθμίσεις

Ερώτηση: Γιατί προτιμήσατε την ανάμιξή σας στην πολιτική από μια επιτυχημένη ακαδημαϊκή καριέρα;
Κίνητρο της όποιας δράσης μου είναι να είμαι δημιουργικός και ωφέλιμος στους συνανθρώπους μου, την κοινωνία μας, την πατρίδα μας. Με αυτό το σκεπτικό έχω λειτουργήσει ως πανεπιστημιακός. Η ίδια νοοτροπία με διαπνέει και στο χώρο της πολιτικής. Χώρο στο οποίο δραστηριοποιούμαι τα τελευταία 15 και πλέον έτη μέσω της ενεργούς συμμετοχής μου στα όργανα του κόμματος της Ν.Δ. και άλλων κοινωνικών και επιστημονικών οργανώσεων. Το ενδιαφέρον μου συνεπώς για τις «δημόσιες υποθέσεις» δεν είναι ούτε όψιμο, ούτε ευκαιριακό, και σαφώς δεν είναι παροδικό.
Από τα πρώτα βήματα έχω, και θα συνεχίσω να πατώ, το ένα πόδι στη γνώση, στην επιστήμη, και το άλλο στην πολιτική. Δεν τίθεται συνεπώς θέμα προτίμησης, αλλά επιλογής. Αισθάνομαι έτοιμος, με διάθεση προσφοράς και με αίσθημα ευθύνης, να εργασθώ και να συμβάλλω δημιουργικά στη διαμόρφωση μιας πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά πιο δυνατής Φθιώτιδας, μιας πιο ισχυρής Ελλάδας.
 
Ερώτηση: Ποια είναι η πρώτη εικόνα που έχετε σχηματίσει για το Κοινοβούλιο και τη λειτουργία του;
Δύο είναι οι ουσιαστικές παρατηρήσεις που έχω να διατυπώσω.
Η πρώτη είναι ότι το έργο που επιτελείται στο Κοινοβούλιο – το νομοθετικό έργο, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, η λειτουργία των Διαρκών, των Ειδικών και των άλλων επιτροπών – είναι σημαντικό, και απαιτεί από τους Βουλευτές πολλές ώρες προσήλωσης σε αυτό.  
Η δεύτερη είναι ότι σε αρκετές Συνεδριάσεις, και κυρίως σε αυτές των Επιτροπών, ακούγονται, από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου, γόνιμες σκέψεις και όχι τυφλές αντιπαραθέσεις και ξύλινος πολιτικός λόγος.
Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε όλοι μας να συμβάλουμε, με το έργο και τη στάση μας, με τις ιδέες και τις προτάσεις μας, στην αναβάθμιση του κύρους του Κοινοβουλίου.
 
Ερώτηση: Πόσο σας ενοχλεί η κριτική που γίνεται σε βάρος σας και έχει σημείο αναφοράς τη θέση του πατέρα σας κ. Κώστα Σταϊκούρα ως διευθυντή του πολιτικού γραφείου του προέδρου της ΝΔ και πρωθυπουργού;
Προσωπικά δεν με ενοχλεί η όποια κριτική γίνεται στο πρόσωπό μου και αφορά τα λεγόμενά μου και τις πράξεις μου. Αυτή την αξιολόγηση και την κριτική προσπαθώ να την αξιοποιώ για να βελτιώνομαι συνεχώς. Άλλωστε, μέχρι σήμερα, τόσο στο χώρο της έρευνας και της επιστήμης όσο και στους χώρους του επαγγέλματος και της πολιτικής αξιολογούμαι συνεχώς. 
Αγαπώ, τιμώ και σέβομαι τον πατέρα μου και θεωρώ εξαιρετική τιμή το ότι συγκαταλέγεται εδώ και πολλά χρόνια στους συνεργάτες του σημερινού Πρωθυπουργού. Από κει και πέρα όμως ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του μοναδική προσωπικότητα,  τις δικές του πολιτικές ιδέες και θέσεις, τη δική του διαδρομή στη ζωή, και κρίνεται από τις πράξεις του. Εγώ θέλω, σε ότι με αφορά, για όλα αυτά να με αξιολογείτε και να με κρίνετε αυστηρά.
 
Ερώτηση: Ποιες θα πρέπει να είναι οι μεγάλες προτεραιότητες της κυβέρνησης στην πολιτική της αυτή την τετραετία;
Βασικοί στόχοι της τετραετίας είναι η εξασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και η συνέχιση και ολοκλήρωση των αναγκαίων δομικών αλλαγών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα, θα επιταχύνουν τους ρυθμούς ανάπτυξης, θα μειώσουν τις περιφερειακές ανισότητες, θα αντιμετωπίσουν περαιτέρω την ανεργία, θα προωθήσουν την κοινωνική συνοχή.
Αλλαγών και μεταρρυθμίσεων με επίκεντρο τις νέες πηγές ανάπτυξης, την παιδεία, την έρευνα και καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, τη λειτουργία του κράτους.
Στην κατεύθυνση αυτή βασικές προτεραιότητες είναι η ενδυνάμωση του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο, η προώθηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, η αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος, η συνέχιση της μεταρρυθμιστικής στρατηγικής για την εδραίωση ενός αληθινά αποδοτικού, υπεύθυνου, αποτελεσματικού, κοινωνικού κράτους.
Ερώτηση: Έχετε εργασθεί και ως στέλεχος σε μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Εκτιμάτε ότι προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς οι μεταρρυθμίσεις;  
Πιστεύω ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έκανε αρκετά, σημαντικά, υπεύθυνα βήματα προόδου. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. με τη στρατηγική και το μίγμα των πολιτικών και δράσεών της ενίσχυσε την αειφόρο ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Προώθησε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε πολλά πεδία με τελικό στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ζωής όλων των πολιτών. Τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα και αναγνωρίζονται από τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς.
Απαιτεί όμως να συνεχίσουμε πιο δυνατά, πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά, πιο δημιουργικά. Να ξεπεράσουμε υστερήσεις του παρελθόντος, να πετύχουμε πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες.
 
Ερώτηση: Ένα σχόλιο για τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό;  
Όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου συμφωνούν ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας νοσεί. Χαρακτηρίζεται από στρεβλώσεις, αδικίες και υπερβολές. Όσο αναβάλλεται η δρομολόγηση λύσεων τόσο πιο δύσκολο γίνεται το πρόβλημα και αναπότρεπτη η χρεοκοπία του σημερινού συστήματος.
Η κυβέρνηση, μεθοδικά και χωρίς αιφνιδιασμούς, ανέλαβε πρωτοβουλίες και ξεκίνησε τις διαδικασίες ειλικρινούς διαλόγου και συνεννόησης για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.
Μεταξύ των κεντρικών αξόνων του διαλόγου είναι η διατήρηση των τριών επιπέδων χρηματοδότησης του Συστήματος, η δραστική συγχώνευση των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης σε Ομάδες και Κλάδους, η καταπολέμηση του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας, η αποτελεσματική αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων, ο εκσυγχρονισμός του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων κ.α.
Αυτός ο διάλογος ουσιαστικά μόλις ξεκίνησε. Απαιτεί από όλο το φάσμα του πολιτικού συστήματος και των κοινωνικών φορέων να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, μακριά από εδραιωμένες συμπεριφορές και ξεπερασμένες λογικές. Να λειτουργήσει με νηφαλιότητα και πολιτική γενναιότητα, με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα προκειμένου να διαμορφωθεί ομαλά ένα δίκαιο, σύγχρονο και βιώσιμο μοντέλο κοινωνικής ασφάλισης.