Εκδήλωση Βράβευσης Αριστούχων Μαθητών

Εκδήλωση Βράβευσης Αριστούχων Μαθητών

Με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης θα ήθελα να συγχαρώ τους αριστούχους μαθητές του νομού μας για τη διάκρισή τους και την συνακόλουθη επιτυχία εισαγωγής τους στο Ελληνικό πανεπιστήμιο.
Να συγχαρώ τους αριστούχους νέους που θέτουν υψηλούς στόχους.
Που επιλέγουν το δύσκολο δρόμο της επίπονης προσπάθειας για να τους κατακτήσουν.
 
Θα ήθελα επίσης να επαινέσω και τον τραπεζικό όμιλο Eurobank EFG για την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει μέσω του χορηγικού προγράμματος «Η μεγάλη στιγμή για την παιδεία», να αναδεικνύει και να επιβραβεύει τους αριστούχους μαθητές.
Πρωτοβουλία, θεσμό θα έλεγα καλύτερα αφού λαμβάνει χώρα για 5η συνεχή χρονιά, που καταδεικνύει τη σημασία που αποδίδει στην παιδεία και την αριστεία ο τραπεζικός όμιλος.
Σε μία περίοδο και μία κοινωνία που δεν έχει μάθει να επιβραβεύει, να αναδεικνύει και να αξιοποιεί, κατά ουσιαστικό τρόπο, τους άριστους.
 
Φίλες και φίλοι,
Νέες και νέοι,
Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, θεωρητικές προσεγγίσεις και εμπειρικές μελέτες συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι η εκπαίδευση αποτελεί το βασικό μηχανισμό παραγωγής, συσσώρευσης και διάχυσης ανθρώπινου κεφαλαίου.
Του ανθρώπινου κεφαλαίου το οποίο αποτελεί το σημαντικότερο ίσως συντελεστή προώθησης της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.
Του πιο πολύτιμου πόρου στη νέα οικονομία και κοινωνία της γνώσης η οποία διαμορφώνεται.
Έχει αποδειχθεί ότι οι επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο, τόσο οι ιδιωτικές όσο και οι κοινωνικές, υπό την προϋπόθεση της χρηστής και αποτελεσματικής διαχείρισης των πόρων, έχουν καλές αποδοτικότητες.
Αποτελούν ισχυρό εφόδιο για τη συλλογική πρόοδο και την ατομική προκοπή του κάθε ατόμου.
Ως εκ τούτου, ως χώρα, θα πρέπει να έχουμε πάντα ως προτεραιότητα και πρώτη επιλογή την επένδυση στην παιδεία με την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου και ποιοτικού συστήματος εκπαίδευσης – κατάρτισης και τη συγκρότηση ενός αποτελεσματικού συστήματος δια βίου εκπαίδευσης.
 
Θα μου επιτρέψετε, κλείνοντας αυτό το σύντομο χαιρετισμό και απευθυνόμενος σε εσάς, τους αριστούχους μαθητές, ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, να καταθέσω κωδικοποιημένα μερικές σκέψεις:
§         Να συνεχίσετε να εμπλουτίζετε το βιογραφικό σας. Ένα ισχυρό βιογραφικό είναι το πραγματικό περιουσιακό σας στοιχείο, διαχρονικά.
§         Η σημερινή σας βράβευση να μην αποτελέσει στοιχείο εφησυχασμού και στασιμότητας, αλλά εφαλτήριο έντασης των προσπαθειών σας.
§         Να κινήστε με αυτογνωσία, τόλμη και αυτοπεποίθηση, στηριζόμενοι σε ηθικές αρχές και αξίες.
§         Η σημερινή σας αριστεία και η πορεία της ζωής σας να είναι σε διαρκή, μετωπική σύγκρουση με την κυριαρχούσα, σε πολλά επίπεδα, δικτατορία των μετριοτήτων.
 
Και πάλι θα ήθελα να συγχαρώ τους μαθητές για την επιτυχία και τους συντελεστές της εκδήλωσης για την πρωτοβουλία.
Σας ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας.